U bent hier
”Eindelijk gedaan met snelheidsduivels”
Nu de stad Zottegem de Gentse Steenweg heeft overgenomen van het Vlaamse Gewest kan er eindelijk werk gemaakt worden van de heraanleg van de schoolbuurt in Grotenberge. “De stad kan nu eindelijk maatregelen nemen tegen de vele snelheidsduivels in die buurt”, zegt raadslid Matthias Diependaele (N-VA/ZAP).
Sinds de aanleg van de N42 (Europaweg) rijdt op de gewestweg N42a (Gentse Steenweg) alleen nog plaatselijk verkeer. Toch wordt deze weg nog vaak gebruikt als sluipweg. Bovendien lappen ook heel automobilisten hun laars aan de maximum snelheid van 50 kilometer per uur. “Buurtbewoners klagen al jaren over overdreven snelheid en gevaarlijke situaties voor zwakke weggebruikers. In die buurt wonen veel jonge gezinnen en ook de school van Grotenberge is er gevestigd. Daarom ijveren we al meer dan een jaar voor een snelle overdracht, zodat de stad snelheidsremmende maatregelen kan nemen”, legt het Zottegemse oppositieraadslid Matthias Diependaele (N-VA/ZAP) de situatie uit.
Subsidies
Maar door een gebrek aan financiële garanties weigerde de stad deze gewestweg over te nemen. “Nochtans kreeg de stad hiervoor een subsidie van bijna tweehonderdduizend euro, maar dat vond het stadsbestuur niet genoeg. Enkele maanden geleden bereikten de stad en het gewest dan toch een akkoord. Het gewest gaf ook een subsidie voor de herinrichting van de schoolomgeving van het Onze-Lieve-Vrouwcollege Campus Grotenberge. De raming van de kosten voor deze werken bedraagt 661.882 euro, waarvan Vlaanderen 429.242 euro op zich zal nemen. Samen met de eerder afgesproken 200.000 euro bedraagt de totale subsidie nu 629.242 euro. We roepen het stadsbestuur op snel werk te maken van de heraanleg en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen op de rest van de weg”, stelt Diependaele.
Voorwaarde
Volgens schepen Peter Vansintjan stelt N-VA/ZAP de zaken anders voor dan het werkelijk is. “We hebben de Gentse Steenweg altijd al willen overnemen, maar dan wel met de voorwaarde dat ook het geld voor de herinrichting van de schoolomgeving wordt overgeheveld naar de stad. Het heeft maanden geduurd voor we daar een positief antwoord op kregen. Nu dat antwoord er is, zijn we meer dan bereid de weg over te nemen. Niets heeft het gewest belet om zelf maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid op haar eigen gewestweg te verbeteren. Ik kan alleen maar vaststellen dat dit niet gebeurd is”, reageert Vansintjan.
Hoe de schoolomgeving zal aangepakt worden, ligt nog niet vast en zal zo snel mogelijk bepaald worden. Volgens oppositieraadslid Diependaele komen er alvast verhoogde fietspaden naast de rijbaan en worden er twee wegversmallingen aangelegd om de snelheid te verlagen en het wegvak te beveiligen.
Bron: Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen - 06 Okt. 2016, Pagina 19