N-VA'ers krijgen haatbrieven

Op 11 oktober 2012

Alle kandidaten voor N-VA en ZAP in Zottegem hebben gisteren een flyer in de bus gekregen met een foto van Bart De Wever, die wordt afgebeeld als Hitler. "De kracht van de verzuring", staat er op het briefje. "Dat is nu het gevolg van de politieke sfeer in Zottegem waartoe burgemeester Herman De Loor zijn steentje heeft bijgedragen", zucht lijsttrekker Matthias Diependaele.

Vier dagen voor de verkiezingen hebben onbekenden hun ongenoegen geuit over de deelname van N-VA aan de verkiezingen. In een folder die de kandidaten van de partij vorige nacht in de brievenbus kregen, wordt de partij populisme, negativisme en verzuring aangewreven. Bovendien kreeg hun boegbeeld Bart De Wever het snorretje van Adolf Hitler aangemeten. "We zijn al wat gewoon op gebied van haatzaaierij tegen ons in Zottegem, maar deze wansmakelijke grap tart toch elke verbeelding. Bovendien is deze lastercampagne niet alleen gericht tegen onze kandidaten: ook inwoners die een bord van ons in hun tuin hebben staan of een affiche voor het raam hebben hangen, kregen de flyer in de bus", verduidelijkt Matthias Diependaele.

Geen klacht

De lijsttrekker van het kartel N-VA/ZAP gelooft niet dat dit het werk is van politieke tegenstanders. "Maar ik ben er wel van overtuigd dat de politieke sfeer die burgemeester De Loor en een aantal van zijn partijgenoten hebben gecreëerd, bijdragen tot dergelijke acties. Het is net die politieke sfeer die wij willen veranderen." Diependaele denkt er echter niet aan om klacht in te dienen. "We willen er verder geen aandacht meer aan besteden. We willen onze energie steken in de laatste dagen van onze campagne. Het is duidelijk dat er nood is aan een frisse wind in het Zottegemse politieke landschap", besluit Diependaele.Bij de socialisten zijn ze niet gediend met de opmerkingen van Diependaele. "Hebben ze die flyers niet zelf gebust? Want zoiets past perfect bij hun stijl", vraagt OCMW-voorzitter en lijsttrekker Kurt De Loor zich af. "Het lijkt wel of wij het altijd gedaan hebben bij de Vlaams nationalisten. Als met Kerst hun kalkoen aanbrandt, zullen wij ook wel met de vinger worden gewezen."De Loor ontkent dan ook elke betrokkenheid bij de haatcampagne. "We hebben werk genoeg met onze eigen campagne. Wij zijn vooral bezig met ons positieve en vernieuwende verhaal over te brengen naar de kiezer. Wij zijn een positieve partij en dat blijkt ook uit de reacties die we krijgen bij onze huisbezoeken."Toch is De Loor nieuwsgierig naar de identiteit van de dader. "Als hij bekend is, wil ik er wel eens mee praten. Ik wil dan weten waarom hij deze flyer alleen bij de kandidaten en sympathisanten van deze partij in de bus heeft gestoken, en niet bij alle Zottegemnaars", besluit de zoon van burgemeester Herman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is