Zottegems OCMW nog niet mee met tijdelijke werkervaring

Op 10 november 2017, over deze onderwerpen: OCMW Zottegem

Het Zottegems OCMW bungelt onderaan de ranglijst van het aantal opgestarte trajecten binnen de Tijdelijke Werkervaring (TWE). Sinds januari stapten slechts 5 leefloners of werkzoekenden in een dergelijk traject. “We kunnen hier een serieus tandje bijsteken”, zeggen N-VA-ZAP gemeenteraadslid Matthias Diependaele en OCMW-raadslid Rik Vandeputte.

De heren baseren zich op de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) opvroeg. De tijdelijke werkervaring werd begin dit jaar ingevoerd voor mensen die door een gebrek aan ervaring moeilijk aan een job geraken. Samen met het OCMW wordt gezocht naar een stage of opleiding die de kansen op de arbeidsmarkt kan verhogen. Sinds januari 2017 vonden al 3559 personen in Vlaanderen de weg binnen een begeleidingstraject.

Slechts vijf daarvan bevinden zich in Zottegem. Liefst 164 OCMW’s hebben meer trajecten op de teller. De Egmontstad bevindt zich met vijf trajecten in gezelschap van vele kleinere gemeenten waar de problematiek minder acuut is. Met 25.000 inwoners en een werkloosheidsgraad van 5,28% moet het aantal trajecten dan ook de hoogte in. Grotere gemeenten en steden in de buurt als Oudenaarde (23), Geraardsbergen (26), Ninove (16) of Ronse (42) scoren allemaal veel beter.

Werken is en blijft de beste bescherming tegen armoede. Dit instrument moet dan ook aangegrepen worden”, vindt Rik Vandeputte. “TWE’s kunnen er mee voor zorgen dat mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt toch een plaatsje vinden. In Zottegem moeten we dus echt een tandje bijsteken”, besluit Matthias Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is