Vlaanderen investeert in Zottegemse kerken

Op 1 september 2023
Sint-Martinuskerk Velzeke

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent via het agentschap Onroerend Erfgoed 325.000 euro subsidies toe voor de restauratie van twee kerken in Zottegem.
 

Onderhoudswerken Sint-Martinuskerk

Voor onderhoudswerken aan de parochiekerk van Velzeke is een premie van 150.000 euro toegekend. Daarmee worden werken uitgevoerd om waterinfiltratie en schade aan de koorramen te voorkomen. Zo wordt onder meer de natuursteen in de gevels hersteld, worden hanggoten vervangen, kapotte leien hersteld en krijgt het buitenschrijnwerk een schilderbeurt.

“De Sint-Martinuskerk is een van de oudst bewaarde kerken in Vlaanderen, een erfgoedparel in Zottegem. Met haar meer dan 1.000 jaar verdient ze het om goed onderhouden te worden”, verduidelijkt Diependaele.
 

Restauratie daktoren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Voor de werken aan de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk kent minister Diependaele 175.000 euro toe. Vorig jaar voorzag hij al een premie van bijna 611.000 euro om de beiaard en de beiaardtoren te restaureren. De restauratie van het dak komt nu in een tweede fase en is nodig om verdere waterinfiltratie te vermijden. 

“Ook de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk heeft een geschiedenis die tot de 12de eeuw teruggaat. Ze herbergt de grafkelder van Egmont en is een iconisch beeld voor de stad”, motiveert Diependaele de steun.

Burgemeester Evelien De Both is blij met zoveel Vlaamse steun: “Het erfgoed in onze stad krijgt eindelijk zijn oude glorie terug. Met de opknapbeurten van het oude stadhuis, het Egmontkasteel, het kasteel van Breivelde en de kerk van Oombergen hebben we daar in deze legislatuur bijzonder veel inspanningen voor gedaan.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is