Terug naar school: veilige fiets- of wandelroutes

Op 1 september 2020
Veilig naar school

Vanaf vandaag mogen de meeste kinderen en jongeren opnieuw voltijds naar school. Het stadsbestuur van Zottegem roept hen op om zo veel mogelijk met de fiets of te voet naar school te gaan. En dat kan op een veilige manier. De veiligste routes naar elke Zottegemse (basis)school vind je in de schoolroutekaarten van de stad op www.zottegem.be/schoolroutekaarten. We wensen alle kinderen alleszins een mooie én verkeersveilige start van het nieuwe schooljaar!
 

Minder met openbaar vervoer

Door de coronacrisis verwacht het stadsbestuur dat kinderen en jongeren minder het openbaar vervoer zullen gebruiken om naar school te gaan. Mogelijk zullen veel ouders ervoor kiezen hun kinderen met de wagen te brengen in plaats van hen de bus of trein te laten nemen. "Begrijpelijk, maar toch wil dat zeggen dat daardoor het aantal wagens in onze schoolomgevingen zal stijgen, met alle gevolgen vandien: meer onveiligheid, meer files, meer luchtvervuiling, …” zegt schepen van Mobiliteit Evert De Smet. Het stadsbestuur van Zottegem roept kinderen en jongeren daarom op om zo veel mogelijk met de fiets of te voet naar school te gaan, al dan niet onder begeleiding van een van de ouders.
 

Veilig naar school

Met de schoolroutekaarten, die de veiligste routes naar school weergeven, wil het stadsbestuur zowel ouders als kinderen en jongeren stimuleren om het schooltraject op een andere en bovendien veilige en gezonde manier af te leggen. Daarnaast heeft het stadsbestuur in samenspraak met de scholen ook gezorgd voor voldoende goede fietsenrekken. "Onze gloednieuwe bikeparkers werden vorige week bij de scholen geleverd. Op die manier kan elke fiets veilig in of aan de school gestald worden”, vult Evert De Smet aan.

Extra tip: woon je te ver om het volledige traject met de fiets af te leggen, neem dan de fiets mee in de wagen tot op een bepaalde afstand van de school. Vandaar kun je dan het laatste stukje al fietsend afleggen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is