Rel over droge Egmontfontein

Op 1 maart 2016, over deze onderwerpen: City marketing, Stadskernrenovatie, Toerisme

"In Zottegem stierf er nog niemand van den dorst", zo luidt het refrein van het volkslied van Zottegem. Maar ondertussen staat het standbeeld van Egmont op de vernieuwde Markt al jaren droog. Oppositiepartij N-VA klaagt het probleem nu aan.

Zottegem wordt niet zomaar de Egmontstad genoemd. Graaf van Egmont en zijn echtgenote Sabina Van Beieren sleten er een deel van hun leven in het kasteel beneden aan de Heldenlaan. Zowel de graaf als zijn echtgenote kreeg een straat naar hen genoemd. Maar dat is nog niet alles, want de resten van het koppel liggen opgebaard in de Egmontcrypte op Markt en de graaf kreeg zelfs twee standbeelden in het centrum van de stad. Tot slot werd een school naar hem genoemd. Ook het nieuwe OCMW-rusthuis, dat eind vorig jaar de deuren opende, kreeg de naam Egmont mee. En momenteel wordt ook nog eens de laatste hand gelegd aan de koepel boven de Egmontcrypte op de vernieuwde Markt. Dat moet hét paradepaardje van de centrumvernieuwing en de publiekstrekker bij uitstek worden.

Toch is er één ding dat het stadsbestuur over het hoofd heeft gezien tijdens de werken in het centrum: de waterpartijtjes aan het standbeeld van Egmont op de Markt. "Wie herinnert zich nog de tijd dat de vier leeuwenkoppen in de waterbakken onderaan het standbeeld van Lamoraal Graaf van Egmont water spoten? Dat is ondertussen al heel wat jaren geleden", weet Ghislain Diependaele van oppositiepartij N-VA/ZAP. "Als je zo'n ingrijpende werken uitvoert dan mag je er toch vanuit gaan dat ook de waterpartijtjes in ere hersteld zouden worden? Zeker omdat het stadsbestuur dweept met de figuur van Egmont en in 2018 zelfs een Egmontjaar plant. De kleine zaken die een wereld van verschil kunnen maken, worden over het hoofd gezien" stelt Diependaele kritisch.

 

"Zielig"

Volgens John De Clercq van meerderheidspartij sp.a heeft N-VA/ZAP het toppunt van verzuring bereikt. "Je moet maar durven om zulke uitlatingen te lanceren terwijl het masterplan pas binnen twee weken voorgesteld wordt aan de gemeenteraadsleden en het brede publiek. Het is zielig vast te stellen dat N-VA-ZAP, de grootste oppositiepartij in Zottegem, er niet in slaagt om zelf ideeën of voorstellen te doen. Integendeel, verder dan azijnpissen of in het wilde weg schieten op voorstellen van de meerderheid zijn ze de voorbije jaren nog niet gekomen. Is dat de 'kracht van verandering voor Zottegem'? Wat een trieste vertoning, lokale politiek onwaardig. En dan vragen we ons af hoe het komt dat mensen niet meer warm lopen voor politiek", reageert De Clercq.

 

Bron: Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen, Di. 01 Mar. 2016, Pagina 17

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is