Politiek steekspel over speelpleintjes

Op 19 juli 2016, over deze onderwerpen: Jong N-VA Zottegem, Speelpleinen

Jong N-VA klaagt voor de tweede keer dit jaar de staat van de speelpleintjes in Zottegem aan. Schepen van Jeugd Sandra De Roeck (SP.A) benadrukt dat alle speelpleintjes in orde zijn. De genoemde speelpleintjes met problemen verdwijnen.

Drie maanden geleden ging Jong N-VA Zottegem op pad om de staat van de speelpleintjes te bekijken. De jongeren riepen het stadsbestuur op om de erbarmelijke pleintjes op te knappen. Drie maanden later hebben ze hun uitstapje herhaald. Hun conclusie luidt dat enkele zaken werden aangepakt, maar de meeste niet.

Jong N-VA reageert dan ook teleurgesteld. “De vuilbakken waar roestige spijkers uit staken op het speelpleintje in de Grotenbergestraat zijn vervangen door nieuwe vuilbakken. Maar eenmaal de straat wordt overgestoken om het basketbalplein te betreden, wordt dezelfde soort ‘spijkervuilbak’ aangetroffen”, klagen Joke Rossel en Arne De Koninck.

Op het pleintje in de Urnestraat ligt na drie maanden nog steeds huis- en houtafval. Een vuilbak werd daar al helemaal niet geplaatst. Op het pleintje in de Weidestraat is de toestand verergerd. De omheining ligt tegen de grond, een verkeersbord ligt tussen het gras, het gras staat een meter hoog en uit de wip zijn beide stoeltjes afgebroken en steken spijkers uit het zitvlak. Op het pleintje in Oombergen is de open riolering nog altijd niet afgesloten en staan de petanquebanen nog steeds vol onkruid.”

Volgens schepen van Jeugd Sandra de Roeck worden de speelpleintjes genoemd die geen toekomst meer hebben. “De overkant van Ten Berg is geen speelpleintje waarover de stad bevoegd is en daar spelen ook geen kinderen. De Weidestraat en de Urnestraat zijn opgenomen in het voorstel om ze op te doeken aangezien hier er jaren niet meer wordt gespeeld en er alternatieven in de buurt zijn of binnenkort zullen zijn. We zijn momenteel aan het bekijken welke invulling beide locaties kunnen krijgen. Het leek ons belangrijk om vooral die terreinen prioriteit te geven waar veel kinderen spelen.”

 

Uitgebreide controle

De schepen maakt nu bekend dat er zelfs een uitgebreide controle heeft plaatsgevonden. “Na de eerste klacht van Jong N-VA hebben wij, na een anonieme klacht, doorlichting gekregen op de veiligheid van al onze speelpleintjes. De conclusie was dat al onze speelpleintjes meer dan voldoende in overeenstemming zijn met de veiligheidseisen. In het dossier werden een aantal kleine opmerkingen meegegeven.”

“Er werd prioriteit gegeven aan Ten Berg en aan Hemelrijck omdat we daar in de zomervakantie dagelijks heel veel kinderen over de vloer krijgen. De jeugddienst heeft ook een gemotiveerd voorstel gedaan om bepaalde speelpleintjes anders in te richten, andere op te doeken en een aantal ergens anders in te richten. Dit voorstel werd goedgekeurd door het college.”

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Vlaamse Ardennen - Gentse Rand, Di. 19 Jul. 2016, Pagina 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is