Oproep schepen van dierenwelzijn: “Het is zelden een goed idee om je hond mee te nemen naar het vuurwerk”

Op 11 juni 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Traditioneel werd de Sinksenkermis in Zottegem gisteren in stijl afgesloten met vuurwerk. Ondanks het miezerige weer trok het spektakel behoorlijk wat belangstelling. Ook ik heb genoten van de kermissfeer afgelopen weekend en het mooie afsluitende vuurwerk. Maar het verbaasde me enigszins dat nog heel wat mensen hun trouwe viervoeter meenemen naar het vuurwerk. Nochtans is het van de eerste knal duidelijk dat je je lievelingsdier daarmee geen plezier doet. Voor een hond klinken de knallen van het vuurwerk vele malen luider dan voor mensen door hun scherpere gehoor.

De meeste dieren zijn doodsbang van het knallende vuurwerk. Uit een recente studie in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat liefst 49% van de baasjes aangaf dat hun honden bang zijn voor lawaai en dat vuurwerk daarbij op nummer één staat, gevolgd door onweer en geweerschoten. Het is niet eenvoudig om bange dieren over hun instinctieve angsten heen te helpen. Ze niet meenemen naar vuurwerk als ze daar schrik voor hebben, lijkt me dan ook het verstandigste. Als schepen van dierenwelzijn doe ik dan ook graag de oproep aan dierenliefhebbers om hun hond thuis te laten. Of toch op voldoende afstand van het knallende vuurwerk mee te genieten.

In april van dit jaar nam het Vlaams Parlement een voorstel van decreet aan dat beperkingen oplegt in het vuurwerkgebruik in het kader van dierenwelzijn. Gemeenten moeten bepalen waar, wanneer en onder welke voorwaarden op hun grondgebied nog vuurwerk gebruikt kan worden. In Zottegem heb je sowieso schriftelijke toestemming nodig als je vuurwerk wil afschieten. Wat betreft het vuurwerk dat we als stad zelf afschieten, hebben we een rol te spelen en zoeken we naar betaalbare alternatieven. Maar dat zal nog niet voor direct zijn…

Diervriendelijk of geluidsarm vuurwerk kan zo’n alternatief zijn. Er lopen al enkele experimenten in Vlaanderen. Maar het is nog zoeken naar een evenwicht tussen vermaak en het welzijn van dieren. In afwachting doe ik graag de oproep om in het belang van je hond hem of haar dit niet aan te doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is