Oppositie wil versnelde herbestemming van kerken

Op 29 december 2015, over deze onderwerpen: Kerken

De oppositiepartijen Open VLD, N-VA/ZAP en Groen vragen een versnelde herbestemming van de overtollige kerken in groot-Zottegem. Het stadsbestuur wil het eerder vastgestelde tijdspad aanhouden.

De drie partijen vragen de oprichting van een werkgroep om de toekomst van de kerken vast te leggen. "Het moet een werkgroep worden van vertegenwoordigers van de kerkelijke en gemeentelijke overheden, leden van de geloofsgemeenschap, deskundigen en lokale bevolking," suggereren Bart Lateur (Open VLD), Matthias Diependaele (N-A/ZAP) en Heidi Schuddinck (Groen). "Volgend jaar geeft de stad de kerkfabrieken opnieuw voor 708.044 euro subsidies, terwijl de kerken minder intensief gebruikt worden en de lasten blijven stijgen. Dat het stadsbestuur de kerken zomaar wil behouden tot 2020 is geen goede zaak. Laten we nu al beginnen met het herbestemmen van die gebouwen".

"Er wordt wel degelijk nagedacht over de toekomst van onze kerken", reageert schepen van Financiën en Kerkfabrieken Leen Goossens (CD&V). "Bij het begin van de legislatuur heb ik het parochiekerkenplan toegelicht dat de visie op het gebruik van de kerkgebouwen weergaf tot 2020."

"Recent zijn de eerste gesprekken gestart over de mogelijke bestemming na 2020", gaat de schepen verder. "We willen met vertegenwoordigers van de parochies, kerkfabrieken en een afgevaardigde van de stad een gezamenlijk gedragen langetermijnvisie voor 2020-2025 uitwerken."

Zottegem werd in het parochiekerkenplan onderverdeeld in drie zones. Per zone zal er een kerk behouden blijven voor de wekelijkse misvieringen. Dat zijn het centrum, Sint-Maria-Oudenhove en Velzeke. In elke zone blijft een tweede kerk misvieringen houden, zolang dat mogelijk is. Dat zijn Bevegem, Elene en Erwetegem. In de overige kerken blijven enkel andere erediensten, zoals geboortes of begrafenissen, plaatsvinden. Er zijn ook nevenbestemmingen mogelijk, bijvoorbeeld culturele activiteiten. Dat is het geval in Grotenberge, Leeuwergem, Sint-Goriks-Oudenhove, Strijpen, Oombergen en Godveerdegem.

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Vlaamse Ardennen - Gentse Rand, Di. 29 Dec. 2015, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is