Ontevredenheid over komst winkelcentrum

Op 4 februari 2016, over deze onderwerpen: Winkelcomplex Langestraat

Unizo Zottegem en de dekenijen in het centrum van de stad zijn niet opgezet met de komst van een nieuw winkelcentrum aan de overkant van Z-Park in de Langestraat. "De komst van grote winkels kan je moeilijk tegenhouden, maar hier gaat het om drie kleinere panden. Dergelijke zaken horen thuis in het stadscentrum", klinkt het misnoegd.

Als het van het Zottegemse stadsbestuur afhangt, krijgt de Langestraat er nog een winkelcentrum bij. Ondanks de tegenkantingen van één schepen werden deze plannen eind vorige maand goedgekeurd door het schepencollege. "Concreet gaat het in totaal over 1.747 vierkante meter handelsruimte, onderverdeeld in drie winkels. De handelszaken die hier gepland worden, horen volgens de stedenbouwkundige ambtenaar van Zottegem thuis in de stadskern en niet in de periferie. Het schepencollege legt dat negatief advies echter naast zich neer. Het stadsbestuur toont zich hier van z'n meest visieloze kant door hierin mee te gaan", aldus Matthias Diependaele (N-VA/ZAP).

"In juli 2013 vond er een informatievergadering plaats met de buurtbewoners over de plannen van de provincie om een PRUP op te stellen rond de Langestraat. Op basis van deze vergadering gaf het stadsbestuur een negatief advies aan de provincie. Het schepencollege was toen van oordeel dat er geen nood was aan meer ruimte voor kleinhandel en dat kleinschalige handelszaken thuishoorden in het centrum. Die plannen van de provincie zijn dan ook ondertussen van de baan. Twee en een half jaar wordt die visie volledig over boord gegooid", reageert Diependaele.

 

Verkeersinfarct

"Daarnaast wees het stadsbestuur ook nog het risico op een verkeersinfarct, risico op opsplitsing in kleinere units en assortissementswijziging, druk op woonklimaat in de omgeving, het reële risico op een nog verdere uitbreiding van de winkelvestiging op overige gronden eigendom van betrokkene gelegen naast de nieuw nagestreefde site. Argumenten die allemaal aantonen dat de komst van een nieuw winkelcentrum nadelig zou zijn voor de stadskern", aldus Diependaele. Dat is ook de mening van de dekenijen in het centrum. "Van winkels met een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter kan je verwachten dat ze voor de stadsrand kiezen, maar dat is hier zeker niet het geval. Dat het nieuwe stadscentrum de helft minder parkeerplaatsen telt, zal wel meespelen in de visie van die winkels. Het stadsbestuur heeft steeds de mond vol over kernversterkende maatregelen maar door dergelijke plannen goed te keuren, helpen ze de lokale handelszaken niet", klinkt het.

 

Dubbel gevoel

Unizo Zottegem heeft een dubbel gevoel bij de plannen. "Wij juichen de komst van nieuwe winkels en werkgelegenheid toe, maar dat mag niet ten koste gaan van ons handelscentrum", vindt voorzitter Marc Van de Walle.

 

Bron: Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen, Do. 04 Feb. 2016, Pagina 18

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is