N-VA Zottegem wil overleg rond verbod op verkiezingsborden

Op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Campagne, Verkiezingen

N-VA-ZAP legt op de gemeenteraad van maandag een voorstel neer om tot een ‘gentlemen’s agreement’ te komen rond het gebruik van verkiezingsborden. “Tijdens verkiezingscampagnes merken we dat dit gauw rommelig overkomt door de massa borden in het straatbeeld. Samen met de andere partijen willen we komen tot een afspraak om vaste borden in tuinen en weiden niet meer te gebruiken.”, zegt N-VA – ZAP - fractieleider Matthias Diependaele.

Volgend jaar zitten we op dit ogenblik in de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen. In Vlaamse gemeenten gaat dat steevast gepaard met heel wat verkiezingsborden in het straatbeeld. Het voeren van campagne hoort absoluut bij een gezonde democratie. Het is ook een  belangrijk onderdeel van ons democratisch proces. Maar specifiek tegenover verkiezingsborden staan mensen snel negatief.  

Er zijn evenwel argumenten om het gebruik van verkiezingsborden aan banden te leggen. Een wildgroei aan plakkaten ontsiert snel het straatbeeld. Het komt al gauw rommelig over in het straatbeeld en er zijn ook milieuoverwegingen. Na een paar regenbuien komen de affiches gemakkelijk los en komen op de grond terecht. Onverzorgde borden wekken bovendien het beeld van een onverzorgde stad.

N-VA – ZAP legt de discussie op tafel om te kijken of we naar een afspraak kunnen gaan tussen de verschillende partijen om geen gebruik meer te maken van vaste borden in tuinen en weiden. De borden hoeven ook niet helemaal naar de prullenbak verwezen te worden. Er zijn de gemeentelijke aanplakborden waar alle politieke partijen op gelijkwaardige manier kunnen afficheren.

Daarom leggen we op de gemeenteraad een princiepsvoorstel neer waarin alle partijen zich engageren om zich aan deze afspraak te houden. Een soort gentlemen’s agreement bereiken moet toch mogelijk zijn. Dat hopen we althans”, besluit Diependaele. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is