N-VA Zottegem resoluut: geen CST-polsbandjes in de Zottegemse horeca

Op 14 november 2021

N-VA Zottegem reageert met ontzetting op het voorstel van Open VLD-Zottegem om voor bezoekers aan de Zottegemse horeca polsbandjes in te voeren ter vervanging van het Covid Safe Ticket (CST). “Nog los van het feit dat dit voorstel praktisch totaal onhaalbaar is, is het ook volstrekt onliberaal, maar erger nog, vooral heel stigmatiserend”, reageert N-VA-gemeenteraadslid Peter Lagaert fel.   

 

 

Sinds 1 november is het CST ook in Vlaanderen verplicht voor een bezoek aan de horeca en voor deelname aan evenementen. Open VLD Zottegem diende voor de gemeenteraad van 15 november een voorstel in om in de Zottegemse horeca polsbandjes in te voeren, ter vervanging van het CST. Voor N-VA Zottegem is dat totaal onaanvaardbaar.

“Nationaal is de N-VA tegen deze recente CST--maatregel, maar hij is door de federale regering door de Vlaamse strot geramd”, stelt Peter Lagaert. Het ultieme doel van het CST is niet bescherming tegen het virus, zoals men ons zo graag doet geloven, maar mensen aansporen zich te laten vaccineren. Met een vaccinatiegraad van 93 % is dit in Vlaanderen nagenoeg niet aan de orde.”  

“Bovendien helpt het CST niet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, gaat Peter Lagaert verder. “Gevaccineerde mensen kunnen het virus nog steeds doorgeven, maar krijgen nu via het CST een vrijgeleide om dat gezellig onder elkaar te doen. Een soort “license to ill.”

N-VA Zottegem wijst ook op het stigmatiserende karakter van de polsbandjes. “Het CST zichtbaar maken via een polsband zou onze samenleving nog meer verdelen in zogenaamd ‘goede’ gevaccineerde mensen en ‘slechte’ niet-gevaccineerde mensen. Wij zijn uiteraard 100 % voor vaccinatie, maar laten we niet vergeten dat vaccinatie niet verplicht is en er nog altijd keuzevrijheid is”, licht Peter Lagaert toe.

De verantwoordelijkheid voor de controle van het CST ligt bij de horeca en bij organisatoren van evenementen, wat op zich bijzonder kwalijk is. “Voor haar eigen evenementen is de stad als organisator verplicht om controles uit voeren. Dat moet ze zo praktisch mogelijk organiseren, wellicht – ironisch en jammer genoeg - met gebruik van polsbandjes. Hier gaat het echter om eenmalige evenementen, vergelijkbaar met een fuif of een festival, waarbij een polsbandje voor een beperkte periode toegang verleent tot het event. Wat Open-VLD voorstelt is om dit permanent  in te voeren in de Zottegemse horeca”, duidt Peter Lagaert.

“Het CST is een echte beperking van onze vrijheid en moet voor mij zo snel mogelijk verdwijnen. Het zet bovendien de deur open naar nog meer beperkingen en controles, die door het uitroepen van de ‘epidemische noodtoestand’ en (op basis daarvan) het activeren van de recent goedgekeurde en juridische bijzonder krakemikkige Pandemiewet niet via het parlement moeten passeren. Een zeer zorgwekkende evolutie. Ben ik blij dat ik mandataris ben voor de N-VA en niet voor  de Open-VLD”, besluit Peter Lagaert kritisch.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is