N-VA – ZAP wil hotel in Zottegems stadhuis

Op 20 december 2015, over deze onderwerpen: City marketing, Stadhuis, Toerisme

Het lege Zottegemse stadhuis staat te verloederen. Nochtans weet men al tien jaar dat het gebouw een herbestemming moet krijgen. Maar nu pas komt de meerderheid met een beperkt plan op de proppen. N-VA-ZAP vindt dit een absoluut zwaktebod en roept het stadsbestuur op om eindelijk eens wat meer ambitie te tonen en te onderzoeken of het mogelijk is een hotel in het 19de-eeuws gebouw onder te brengen.

Al tien jaar is geweten dat de volledige stadsadministratie zou verhuizen naar het Sanitary-gebouw en dat het stadhuis dus haar functie zou verliezen. Matthias Diependaele van N-VA-ZAP vindt het dan ook een schande dat het stadsbestuur nu pas over de herbestemming nadenkt en met een zeer beperkt plan op de proppen komt. Ondertussen staat het gebouw uit 1862 met een hoge erfgoedwaarde te verloederen en missen we kansen om het op een creatieve, duurzame en betaalbare manier uit te baten.

 

Zwaktebod

Pas enkele maanden geleden schoot men in gang en onderzocht een werkgroep de nieuwe bestemming van het stadhuis. Het beheersplan ligt maandag op de gemeenteraad ter bespreking. Dat houdt niet veel meer in dan het voorstel om het Centrum voor Streekgeschiedenis in het stadhuis onder te brengen. Ideeën die iets verder gaan, blijven steken op ‘een kleine gelagzaal’ op het gelijkvloers.

Een zwaktebod volgens Diependaele: “Men had tien jaar de tijd om na te denken over de herbestemming, maar dat heeft men nagelaten. Bovendien bruist men wederom niet van creativiteit: voorlopig komen we niet verder dan een verhuis van het Centrum voor Streekgeschiedenis en vage plannen over een commerciële functie. Eens ‘out of the box’ denken en verschillende mogelijkheden bekijken kan zeker geen kwaad!”

 

Onderzoek naar hotel

Het is eveneens al jaren duidelijk dat Zottegem nood heeft aan meer toeristische overnachtingsmogelijkheden. Een hotel zou het aantal toeristen naar de Egmontstad drastisch kunnen opdrijven. Een historisch pand op een centrale locatie in een vernieuwd centrum lijkt volgens N-VA-ZAP de ideale context voor een hotel.

“We zien een heleboel voordelen”, gaat Matthias Diependaele verder, “Door een hotel onder te brengen in het stadhuis kunnen we optimaal de erfgoedwaarde van het gebouw bewaren. Een privépartner betrekken kan ook de investeringskosten voor renovatie en onderhoud van het gebouw drukken. Daarnaast is het stadhuis de ideale locatie als uitvalsbasis voor toeristen, wat op zijn beurt weer een opsteker is voor de getergde Zottegemse middenstand.”

N-VA-ZAP beseft dat het om een gewaagd voorstel gaat. “We vragen op zijn minst aan het stadsbestuur om deze piste te onderzoeken. Het zou alleszins van echte city marketing getuigen en een boost geven aan Zottegem. Het wordt tijd dat ons stadsbestuur eens wat moed toont in plaats van zich enkel bezig te houden met ‘pappen en nat houden’.”, besluit Diependaele.

 

 

Info:

 

Matthias Diependaele                                          

Vlaams volksvertegenwoordiger

Fractieleider N-VA – ZAP Zottegem                      

0497 44 00 97                                             

Matthias.diependaele [at] n-va.be  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is