N-VA-ZAP wil gratis rookmelders voor Zottegemnaren

Op 16 december 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid

Op de Zottegemse gemeenteraad van maandag zal N-VA-ZAP een motie ter stemming voorleggen waarin ze vraagt dat de stad gratis rookmelders ter beschikking stelt voor haar inwoners. “Rookmelders redden levens. We moeten er alles aan doen om onze inwoners te beschermen tegen woningbranden”, zegt N-VA-ZAP-fractieleider Matthias Diependaele.

In België vinden jaarlijks gemiddeld zo'n 20.000 woningbranden plaats waarvan een 60-tal met een dodelijke afloop. Vorig jaar stierven nog 71 mensen in een woningbrand. Doden die hadden kunnen worden voorkomen. Zo hebben maar 4 op de 10 Vlaamse woningen één of meer rookmelders hangen. Die alarmeren tijdig de bewoners zodat ze zich in veiligheid kunnen brengen. Vooral ’s nachts redden rookmelders vele levens.

Terwijl de hogere overheden verder werken aan een rookmeldersplicht, is er op lokaal niveau vooral nood aan bewustwording rond het plaatsen van rookmelders. Denk daarbij aan de brandweer die werkt rond preventie en sensibilisering. Maar ook de gemeente moet haar steentje bijdragen. “Via het kadaster heeft men zicht op de oudste en dus meest kwetsbare woningen in de gemeente. Daarnaast kan men doelgroepen gericht aanspreken om actie te ondernemen, zoals bijvoorbeeld thuiswonende ouderlingen. Maar vooral beschikt de gemeente over vele communicatiemiddelen om de bewustwording te vergroten”, schetst Matthias Diependaele de situatie.

Daarom stelt N-VA-ZAP voor dat de gemeente zélf rookmelders aankoopt en deze gratis ter beschikking stelt van onze inwoners, met een maximum van één per gezin. Dat moet de mensen aanzetten om zelf bijkomend rookmelders te plaatsen. Het aanbieden van de rookmelders kan gebeuren via de stedelijke diensten en de stad kan hieraan de nodige ruchtbaarheid geven via het stedelijk infoblad en de website. Ook gerichte communicatie- en sensibiliseringsacties moeten bekeken worden.

Als men de rookmelders in bulk aankoopt zou de kostprijs beperkt kunnen worden tot enkele duizenden euro’s. Een inspanning met een onbetaalbare impact op de veiligheid van onze inwoners. We zouden hier trouwens niet alleen staan. Heel wat gemeenten en steden hebben allerlei formules om rookmelders gratis of goedkoper aan hun inwoners aan te bieden”, besluit Diependaele. N-VA-ZAP hoopt dan ook op steun voor het voorstel op de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is