N-VA-ZAP vragende partij voor peukentegels

Op 19 juni 2017, over deze onderwerpen: Sluikstorten

Er komen in Vlaanderen een duizendtal ‘peukentegels’ in kader van een proefproject van minister Schauvliege (CD&V) in de strijd tegen zwerfvuil. N-VA-ZAP zou er graag ook enkele in Zottegem zien. “Op het Stationsplein, de Markt en in de Stationsstraat is er nood aan gezien de vele sigarettenpeuken die er op straat liggen”, stelt N-VA-ZAP gemeenteraadslid Rik Vandeputte.

Een peukentegel kan je nog best omschrijven als een assenbak in de grond in de vorm van een tegel. Ze worden best strategisch geplaatst op plekken waar veel rokende voorbijgangers zich ophouden, bijvoorbeeld in de buurt van horeca of aan haltes van openbaar vervoer. Binnenkort zien we peukentegels in heel Vlaanderen. De tabaksindustrie zal de installatie van in totaal duizend peukentegels financieren. Dat kwam Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) met hen overeen in kader van een proefproject.

De eerste peukentegels blijken al een succes. Hun kostprijs is beperkt en ze nemen geen extra ruimte in zoals vuilbakken. De strijd tegen sigarenpeuken is nodig: ze vergaan pas na jaren en zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het zwerfafval. “Ook in Zottegem worden we jammer genoeg geconfronteerd met veel peuken in het straatbeeld, vooral in het winkelcentrum”, zegt raadslid Vandeputte. “Daarom zullen we op de volgende gemeenteraad voorstellen om mee te doen met het proefproject. Als het een succes blijkt, kan dit een nieuw wapen zijn in de strijd tegen zwerfvuil.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is