“Musea niet overhevelen is gemiste kans”

Op 19 juli 2016, over deze onderwerpen: Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke, Toerisme

De Provinciale Archeologische Musea van Velzeke en Ename worden niet overgedragen aan de lokale besturen van Zottegem en Oudenaarde. N-VA reageert teleurgesteld en spreekt van een gemiste kans. “Blijkbaar heeft men een gebrek aan zelfvertrouwen en een gebrek aan ambitie om werk te maken van de musea”, stellen Matthias Diependaele en Kristof Meerschaut.

Vorig jaar raakte bekend dat de musea zouden worden overgedragen aan Oudenaarde en Zottegem. De provincies zijn in de toekomst immers niet langer bevoegd voor cultuur. Maar door de omvorming naar erfgoedcentra gaat die overdracht niet door. De stadsbesturen van Oudenaarde en Zottegem wijzen op de hoge kosten om dit goed te praten. Maar er is altijd gezegd dat de nodige financiële middelen mee zouden worden overgedragen. “Men heeft gewoon niet voldoende ambitie om deze kans te grijpen.” stelt Matthias Diependaele scherp.

Uiteraard zouden wij niet ongevoelig zijn voor het argument dat met de overdracht een behoorlijke financiële last gemoeid is. Maar dit klopt gewoon niet. Er zouden middelen mee overkomen. Met N-VA willen we meer ambitie aan de dag leggen en focussen op de kansen die de overdracht zou geven. Nu legt men nul komma nul ambitie aan de dag”, stelt Zottegems N-VA-raadslid Matthias Diependaele.

Men heeft er blijkbaar nooit aan gedacht om de handen in elkaar te slaan. Het had een doorstart kunnen betekenen voor beide musea. N-VA pleit er dan ook voor om met de verschillende gemeenten van de Vlaamse Ardennen meer gezamenlijk te werken rond een toeristisch beleid: “Beide sites hadden daar een grote rol kunnen in spelen. Door met verschillende gemeenten samen te werken kunnen we een sterker toeristisch beleid uittekenen voor heel de Vlaamse Ardennen. Maar liever werkt men op het eigen eiland.”, zegt Kristof Meerschaut van N-VA Oudenaarde.

De musea kunnen goede cijfers voorleggen die in stijgende lijn gaan. Nu ze bij de provincie blijven, verliezen ze feitelijk hun museumfunctie en worden het ‘erfgoedcentra’. Door ze over te nemen, de handen in elkaar te slaan én te kijken naar samenwerking op regioniveau had men de musea en het toeristisch beleid van een doorstart kunnen voorzien. “Echt een gemiste kans voor de hele regio dus”, besluiten Diependaele en Meerschaut.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is