Kasteel van Breivelde waarheidsgetrouw gerestaureerd met behulp van oude foto’s

Op 24 november 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed

Het stadsbestuur van Zottegem zet een volgende stap in de restauratie van het kasteel van Breivelde. Deze keer wordt de gevel en het schrijnwerk aangepakt. Dat zal 669.931 euro kosten. De stad rijft 70% subsidies binnen.

In een vorige fase, drie jaar geleden, werden de daken vervangen. Nu worden alle gevels en het buitenschrijnwerk hersteld. Bij de restauratie wordt rekening gehouden met foto’s van het oorspronkelijke gebouw dat vervolgens werd verbouwd in de huidige Vlaamse neo-renaissance baksteen stijl.

“Hiermee voeren we het beheersplan voor het domein Breivelde verder uit”, zegt schepen van Patrimonium Lieselotte De Rover (CD&V). “Het gaat nu enkel om de gevel en het schrijnwerk maar we bekijken intussen samen met de architect ook de toegang tot het domein voor de mensen in een rolstoel of voor kinderwagens. Nu bestaat die toegang uit hobbelige kasseien.”

Gemeenteraadslid Ghislain Diependaele (N-VA/ZAP) wil ook dat er aandacht is voor de herstelling van de torens aan de ingang van het domein. Die torentjes zijn ook in slechte staat. “Die staan niet in het beheersplan”, reageert De Roover. “We zullen onderzoeken of we de herstelling ervan in eigen beheer kunnen uitvoeren.”

Er worden ook verbeteringswerken uitgevoerd aan de laad- en losruimte. De gevels vertonen scheuren en barsten en brokkelen af; ze worden hersteld. Voor de herstelling moet de gevel volledig gereinigd worden. Aan de achter- en zijgevel hangt er veel toegevoegd onnodig materiaal dat afbreuk doet aan de esthetiek van het gebouw zoals afvoeren, elektriciteitsleidingen, pvc en verluchting. “Dat zijn zaken die niet meer gebruikt worden. Een herziening van deze elementen is noodzakelijk. De bovendakse dekstenen, muren en schouwen moeten op stevigheid en stabiliteit worden gecontroleerd en worden zo nodig hersteld. De houten ramen worden vervangen of hersteld en het balkon wordt gedemonteerd, ontroest en opnieuw geschilderd. De zone achter het kasteel, die gebruikt wordt bij de horecazaak, wordt opgeschoond en gefatsoeneerd met een nieuwe lichte natuurlijke uitbreiding die de horeca-activiteiten verbergt achter een aangepast scherm.”

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Vlaamse Ardennen - Gentse Rand - 24 Nov. 2016, Pagina 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is