Jaarlijks zo’n 30 GAS-boetes in Zottegem

Op 11 april 2017, over deze onderwerpen: GAS-reglement, Veiligheid

In Zottegem worden jaarlijks een dertigtal GAS-boetes uitgeschreven, vooral voor vormen van geluidsoverlast. Dat kwam N-VA-ZAP fractieleider Matthias Diependaele te weten na een schriftelijke vraag aan burgemeester Jenne De Potter (CD&V). “GAS-boetes zijn een goed instrument om het hoofd te bieden aan overlast. En ook de dader wordt een gerechtelijke procedure bespaard. Indien juist gebruikt kan dit nog heel wat meer ongenoegen in onze samenleving oplossen.”, stelt Diependaele.

Via de ‘gemeentelijke administratieve sancties’ (GAS) kan een gemeente boetes opleggen voor inbreuken op haar gemeentereglement. Voor de politiezone Zottegem – Sint-Lievens-Houtem – Herzele ging in augustus vorig jaar het vernieuwde regelement van start. Zo wordt antwoord geboden aan de problematiek van openbare overlast. Nu blijkt dat er voor de periode 2012-2015 gemiddeld een dertigtal GAS-boetes per jaar worden uitgeschreven in Zottegem, en dat vooral voor vormen van geluidsoverlast. Een overzicht:

De geldboetes worden in principe opgelegd door een sanctionerende ambtenaar of GAS-ambtenaar. De overtredingen op het GAS-reglement zelf worden door de politie vastgesteld. Zij kunnen ervoor opteren om de afhandeling via de gemeentelijke administratieve sanctie te laten verlopen en dus niet via politiestraf. De overtredingen worden dan overgemaakt aan een provinciale ambtenaar die hiervoor bevoegd is en het dossier verder afhandelt.

Van de opgelegde geldboetes in de periode 2012-2015 werd gemiddeld zo’n 79% ook effectief betaald. “GAS-boetes zijn een effectief middel in de strijd tegen alledaagse ergernissen van onze inwoners. Het is natuurlijk belangrijk dat ze weldoordacht worden ingezet. Maar als N-VA-ZAP willen we het systeem zeker verder aanmoedigen en het gebruik ervan verbeteren. Dat betekent meteen ook minder administratieve last voor de politiediensten”, besluit Diependaele. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is