Hostiemonument wordt in ere hersteld

Op 21 april 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed, Toerisme

Het hostiemonument, dat de inwoners van Godveerdegem herinnert aan de roof in de Sint-Pauluskerk, krijgt opnieuw een plaatsje in de buurt van de kerk. "Ruim 100 jaar na datum is het een mooi signaal om dit stukje erfgoed terug te plaatsen", zegt Ghislain Diependaele (N-VA/ZAP).

In april 1908 werd Godveerdegem opgeschrikt door een diefstal in de Sint-Pauluskerk. Die heiligschennis zorgde toen voor heel wat ophef in het dorp. "In de nacht van 17 op 18 april forceerden enkele mannen de deur van de sacristie. Daar ontvreemden ze twee kelken ter waarde van 700 frank. Ook het stoelgeld en twee handdoeken verdwenen in de zakken van de dieven. Tijdens hun vlucht verloren ze de hosties, die nog in de kelken zaten. Dat pad, dat naar het Sint-Elisabethziekenhuis leidt, kreeg later de naam Hostieweg. En op de plek waar de hosties gevonden werden, kwam een gedenkteken. Maar door de uitvoering van het RUP Lelie verdween een deel van de Hostieweg en belandde het monument bij de dienst Openbare Werken. Ik was toen schepen en heb zelf opdracht gegeven om dat monument te bewaren. Met de realisatie van RUP Lelie is de tijd nu gekomen om het monument in ere te herstellen. Op die manier vergeten we dit deeltje Zottegemse geschiedenis niet. Daarnaast kunnen we het inpassen in het toeristisch beleid. Een infoplaatje, dat vertelt over het hoe en waarom van het monument kan als aanknopingspunt dienen voor wandel- en fietsroutes", zegt oppositieraadslid Ghislain Diependaele.

Schepen van Openbare Werken Peter Vansintjan (CD&V) is het voorstel van Diependaele wel genegen. "We moeten de historische waarde van onze monumenten blijven koesteren. We gaan bekijken waar het hostiemonument een definitieve plaats kan krijgen. En indien mogelijk wordt dat opnieuw de Hostieweg", belooft de schepen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen - 21 Apr. 2016, Pagina 19

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is