Het Zottegemse stadsbestuur steunt de Grote Grondvraag

Op 19 november 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Milieu, Natuur

Sinds kort kunnen eigenaars op een website nagaan of er op hun grond ooit vervuilende activiteiten hebben plaatsgevonden. De website die dit initiatief weergeeft werd “De Grote Grondvraag” gedoopt. Het gaat om een initiatief van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam).

Ovam had in het verleden al zowat 85.000 gronden getraceerd. Daarvan is ongeveer de helft onderzocht. Voor de resterende helft, 41.700 om precies te zijn, wil de afvalstoffenmaatschappij een tandje bijsteken met behulp van de Grote Grondvraag. De 300 Vlaamse steden en gemeenten hebben tot eind 2017 een inventaris opgemaakt van alle - risicogronden. 83 van hen ontsluiten die informatie via de site van de Grote Grondvraag.

Cynthia Van den Steen (fractieleider N-VA): “Het ontsluiten van die informatie is belangrijk opdat burgers zouden weten op welke grond ze leven, spelen, tuinieren of werken en ook omdat dit helpt om gesaneerde gronden opnieuw ter beschikking te stellen voor ontwikkeling. We hebben niet bepaald veel ruimte op overschot in Vlaanderen. Dus is het belangrijk dat we hier doordacht mee omgaan.”

Op een vraag van Cynthia aan het stadsbestuur op de afgelopen gemeenteraad werd geantwoord dat de stad deze campagne gaat ondersteunen en hiervoor de nodige initiatieven gaat nemen naar Ovam en haar burgers toe.

Van den Steen is alvast tevreden met het antwoord: “Zottegem toont zich daarmee van z’n beste kant. Burgers de kans geven zich ten gronde te informeren is allerbelangrijkst. Als we daarmee ook nog eens kunnen zorg dragen van onze open ruimte is dat een perfecte win-win.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is