Gentse steenweg eindelijk naar Zottegem

Op 5 oktober 2016, over deze onderwerpen: Gentse Steenweg, Mobiliteit

N-VA – ZAP roept op om snel werk te maken van veiligheidsmaatregelen.

 

De aanhouder wint. Zo kan het dossier van de overdracht van de N42a (ofwel de Gentse steenweg) van Vlaanderen naar de stad Zottegem samengevat worden. Vier keer bracht N-VA-ZAP het dossier op de gemeenteraad, maar nu bevestigen zowel het stadsbestuur als het gewest dat een overdracht nabij is. “Een absolute noodzaak om de baan onmiddellijk veiliger te maken”, zegt N-VA-ZAP fractieleider Matthias Diependaele.

Buurtbewoners klagen al jaren over overdreven snelheid en gevaarlijke situaties voor zwakke weggebruikers. Het snelheidsregime van 50km/u lijkt meer theorie dan praktijk. In de buurt wonen vele jonge gezinnen en is er de school van Grotenberge. Daarom ijvert N-VA-ZAP al meer dan een jaar voor een snelle overdracht zodat de stad snelheidsremmende maatregelen kan nemen”, schetst Matthias Diependaele de situatie.

Sinds de aanleg van de N42 (Europaweg) heeft de gewestweg N42a (Gentse Steenweg) enkel nog een lokale verkeersfunctie. Het is dan ook de gangbare praktijk dat dergelijke wegen door de lokale overheid worden overgenomen van het gewest; inclusief een financiële compensatie voor het in goede staat brengen van de weg. Voor de N42a ging het initieel om net geen 200.000€. Onvoldoende dus volgens de stad. Maar wel met gevolg dat het Agentschap Wegen en Verkeer al die tijd geen ingrepen kon doen op de gewestweg gezien de lopende overdrachtsprocedure.

Enkele maanden geleden kwam er dan toch een akkoord. Het Gewest gaf ook een subsidie voor de herinrichting van de schoolomgeving van het Onze-Lieve-Vrouwcollege Campus Grotenberge. De raming van de kosten van deze werken bedraagt € 661.882, waarvan Vlaanderen € 429.242 op zich zal nemen. Samen met de eerder afgesproken € 200.000 bedraagt de totale subsidie nu € 628.142. Aan de school wordt de aanleg van verhoogde aanliggende fietspaden voorzien en de realisatie van twee wegversmallingen om de snelheid te reduceren en het wegvak te beveiligen.

N-VA-ZAP is blij dat er eindelijk een overdracht komt. We roepen het stadsbestuur op om snel werk te maken van de nieuwe schoolomgeving en om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen op de rest van de weg.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is