Betere verlichting aan stationsuitgang

Op 24 maart 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Veiligheid

Het stationsplein is een woonerf waar voetgangers en fietsers gelijkwaardig zijn aan auto’s. Niet alle autobestuurders beseffen dat en daarom vraagt oppositiepartij N-VA/ZAP maatregelen. Het stadsbestuur belooft betere verlichting.

Matthias Diependaele (N-VA/ZAP) vreest ongevallen. “De situatie is niet duidelijk en we vragen ook verkeersremmende maatregelen. De stadskernrenovatie heeft voor een verbetering gezorgd, maar op drukke momenten kunnen de chaotische verkeersbewegingen aanleiding geven tot ongelukken. Vooral op de momenten dat er veel leerlingen van en naar school gaan, is het bijzonder gevaarlijk.”

Momenteel maakt het verkeersbord duidelijk dat men het woonerf van het Stationsplein inrijdt of verlaat. “Dat is niet voldoende, want een woonerf wil zeggen dat automobilisten en zwakke weggebruikers ‘in harmonie’ gebruik mogen maken van de openbare weg. In de praktijk wil dat zeggen dat voetgangers en fietsers in vele gevallen absolute voorrang hebben. En dat strookt niet met de huidige weginfrastructuur.”

Verkeersveiligheid is voor Diependaele een gedeelde verantwoordelijkheid van alle weggebruikers. “Natuurlijk moeten bestuurders zich aan de regels houden. Maar het is ook belangrijk dat de inrichting van de weginfrastructuur uitnodigt om te vertragen. Korte drempels kunnen een mogelijkheid zijn. Er bestaan trouwens soorten die verwijderd kunnen worden voor als de koers moet passeren.”

Het stadsbestuur stelt geen ingrijpende werken in het vooruitzicht. Het plein werd pas heraangelegd en het weer opbreken voor verkeersremmende obstakels is geen optie.

Volgens schepen van Openbare Werken en Verkeer Peter Vansintjan (CD&V) worden verschillende acties ondernomen om de autobestuurders aan te manen tot voorzichtigheid. “Het woonerf is nu al duidelijk door de andere bestrating die we aanlegden. De voorlopige borden worden op dit ogenblik vervangen door de definitieve die duidelijker zijn. We hebben een folder gemaakt die breed verspreid is via de handelaars over wat een woonerf in het verkeer betekent. We plaatsen in dat kader ook onze snelheidsborden. Naast sensibilisatie treedt de politie op en verbaliseert ook op snelheid. We zullen ook de verlichting versterken om de stationsuitgang nog beter te verlichten. Maandelijks wordt de situatie geëvalueerd. Tot op heden gebeurden er gelukkig nog geen ongevallen.”

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Meetjesland - Leiestreek - 24 Mar. 2016, Pagina 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is