Zottegem wil zigeuners opvangen als Vlaamse overheid meewerkt

Op 15 februari 2011

N-VA Zottegem vraagt het stadsbestuur om duidelijkheid te scheppen in de zaak van het doortrekkersterrein voor zigeuners. Het stadsbestuur had eerder deze week laten weten dat het alle initiatieven voor het terrein stopzet.

'N-VA Zottegem vindt het onkies om de verantwoordelijkheid bij de Vlaamse overheid te leggen. Nu is de verwarring compleet en weet niemand of het terrein er zal komen of niet', reageert Matthias Diependaele. Ook Open VLD zit met vraagtekens. 'Op één van de vorige gemeenteraden heeft de meerderheid zelf de aanstelling van een ontwerper voor het doortrekkersterrein goedgekeurd. Waarom wordt dat plan opgeblazen', vraagt voorzitter Bart Lateur zich af.

Zowel volgens burgemeester Herman De Loor (SP.A) als schepen van Ruimtelijke Ordening Paul Lievens (CD&V) is de situatie te danken aan tegengestelde standpunten bij de Vlaamse overheid. Beiden blijven echter voorstander van de inrichting van het doortrekkersterrein. 'Wij wachten nu op reactie uit Brussel. Tot nog toe hebben we nog niets vernomen van de kabinetten van Inburgering en Ruimtelijke Ordening. Beide ministers zullen het met elkaar eens moeten geraken en als men ons een positief signaal zendt, dan kan het dossier van het doortrekkersterrein voortgezet worden. Dan zullen wij alle mogelijke medewerking verlenen.'

De stad is ontmoedigd door de weigering van de vergunning om een deel van de parking aan de Bevegemse Vijvers te gebruiken als pleisterplaats. 'We vroegen een vergunning voor drie jaar om ons toe te laten het doortrekkersterrein in te richten', legt de burgemeester uit. 'Dat is geweigerd. Volgens het decreet mogen we het terrein per jaar 90 dagen voor dat doel gebruiken. Er was ons gezegd dat het maar een formaliteit was, en toch is de vergunning geweigerd. Het is pure tegenwerking vanuit de administratie. We wachten nu op een signaal uit Brussel. Het ene dossier hangt aan het andere vast.'  (jvw)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is