U bent hier
Voorstel toetreding Zottegem tot 'Elektrische Voertuigen in Actie (EVA)', 4 maart
Het kartel N-VA - ZAP wil elektrisch rijden in de stad Zottegem stimuleren. Na een vertwijfelde start, belooft de verkoop van elektrische wagens in 2012 door te breken. Deze milieuvriendelijke manier van verplaatsen verdient van overheidswege alle steun om de drempels die de aankoop van zo'n wagen in de weg staan, weg te werken. Daarom wensen wij een voorstel ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad van Zottegem om een onderzoek te starten om met de stad Zottegem toe te treden tot het Vlaams proeftuinproject 'Elektrische Voertuigen in Actie' (EVA).
N-VA - ZAP wil met Zottegem mee op de kar van de elektrische mobiliteit springen door een partnerschap in het EVA-programma na te streven.
EVA is een initiatief van publieke en private partners. Het wil de uitbouw van elektrisch rijden in Vlaanderen stimuleren, innovatie rond elektrische mobiliteit steunen en het mobiliteitsgedrag bestuderen. Daarom bouwt EVA meer dan 220 oplaadpunten op 71 oplaadeilanden in heel Vlaanderen tegen september2012. Inhet geval van een participatie in EVA wordt de kostprijs in investeringen in infrastructuur voor een gemeente gevoelig gedrukt. De stad moet in principe enkel de stroomvoorziening, de aansluitkost en de signalisatie van het oplaadpunt betalen.
Wij roepen op om een publiek oplaadeiland of eventueel afzonderlijke oplaadpalen in Zottegem op korte termijn te realiseren. Oplaadeilanden zijn parkeerplaatsen en fietsrekken waar meerdere elektrische auto's, bestelwagens, elektrische fietsen of scooters kunnen opladen. Zij zijn voorzien om ook de volgende generatie voertuigen, met snellere laadsystemen, aan te sluiten. Het aanbieden van zo'n oplaadeiland aan inwoners en bezoekers van Zottegem kan bijdragen tot een verlaging van de drempel tot elektrisch rijden en leiden tot economische en toeristische stimulansen.
Ramingen van de kostprijs voor een laadeiland zonder subsidiesteun bedragen ongeveer 10 000€, en voor elke afzonderlijke laadpaal ongeveer 5000 tot 6000€. Om de kosten verder te drukken, kan eventueel overwogen worden om deze infrastructuur tegen een bescheiden vergoeding aan het publiek aan te bieden.
De terugverdieneffecten van deze geringe investeringen zijn evenwel groot: particulieren worden zichtbaar gestimuleerd om elektrisch te rijden en ook de diensten van de stad en het OCMW kunnen op termijn op milieuvriendelijke wijze de baan op. In het kader van EVA kan immers overwogen worden om op gesubsidieerde wijze traditionele voertuigen om te ruilen voor elektrische exemplaren. Een subsidie wordt geboden om de aanschaf van een elektrische wagen te faciliteren. De stad kan ook op eigen houtje overgaan tot de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen. Zo biedt de gemeente niet alleen de nodige infrastructuur aan, maar geeft ze zelf het goede voorbeeld om op termijn ons wagenpark duurzaam te vergroenen.