Timing stadskernrenovatie onduidelijk

Op 12 augustus 2014

Een aannemer startte gisterenmorgen met boringen in het wegdek op het Stationsplein. Uiteraard doet dit onmiddellijk speculaties ontstaan over de start van de stadskernrenovatie. “Op zich is het uiteraard een goede zaak dat er tekenen zijn dat de stadskernrenovatie dichterbij komt. Maar toen ik met enkele handelaars sprak, blijkt dat niemand ook maar enige informatie krijgt over de eventuele start van de werken. Nochtans is het bijzonder belangrijk dat ondernemers en winkeliers weten wanneer ze hun voorzorgen moeten nemen. Ze willen weten of hun winkel niet open blijft of langs een andere weg toegankelijk blijft. Anderen moeten voorbereidingen treffen om eventueel hun personeel economisch werkloos te zetten. Zeker dat laatste moet op tijd worden aangevraagd. Als men dit niet op tijd weet dan kan dit handen vol geld kosten voor de handelaars. Nog anderen willen beroep doen op de tegemoetkoming van de Vlaamse overheid in geval van sluiting door werken”, zegt Matthias Diependaele. Het uitblijven van communicatie is ook een doorn in het oog van heel wat handelaars uit het centrum. “De enige info die we hebben, haalden we uit de kranten “, klinkt het een beetje misnoegd. De handelaars zijn van plan om begin volgende maand eens de koppen bij elkaar te steken om te zien hoe het verder moet.

Najaar

Volgens schepen van Openbare Werken Paul Lievens (CD&V) hadden de boringen gisteren niets met de stadskernrenovatie te maken. “Wij hebben daarvoor niet de opdracht gegeven. Er kunnen ook nog geen voorbereidende werken gebeuren omdat de openbare aanbesteding nog moet starten. Woensdag kunnen aannemers zich hiervoor inschrijven. Nadien is het aan het schepencollege om een aannemer uit te kiezen. Als die meteen vrij is, kunnen de werken misschien nog dit jaar starten, zo niet zal het pas voor volgend jaar zijn”, laat schepen Lievens weten.

Archeologisch onderzoek

Het verplicht archeologisch onderzoek start wel nog deze maand. “Vanaf 22 augustus doet Solva enkele opgravingen op de Markt en langs de dekenale kerk”, voegt Lievens daar nog aan toe. Solva liet eerder al weten dat het archeologisch onderzoek geen invloed mag hebben op de start van de stadskernrenovatie. N-VA/ZAP gaat op de eerstvolgende gemeenteraad meer uitleg vragen aan het stadsbestuur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is