U bent hier
Schadevergoeding uitstel stadskern, 12 mei
Reactie van N-VA - ZAP op het persbericht van de stad Zottegem (9 mei) dat u onderaan deze pagina kan vinden:
Voor N-VA - ZAP is het project van de stadskernvernieuwing een schrijnend voorbeeld van het eigenzinnige en ondoordachte beleid van Sp.a en CD&V. De meerderheid besefte te laat dat hun economisch beleid in deze legislatuur onbestaande was en hoopte, nog net voor de verkiezingen, te kunnen uitpakken met een beperkte uitvoering van deze renovatie.
Het dossier is van in het begin verkeerd aangepakt en het is blijven fout lopen. Het uitstel is niet te wijten aan de niet-nagekomen beloftes, maar aan het ontbreken van de nodige vergunningen. Iedere inwoner van deze stad die ooit gebouwd heeft, weet maar al te goed dat men niet kan beginnen zonder een definitieve stedenbouwkundige vergunning. Bij het stadsbestuur was dit nog niet doorgedrongen.
Je kan de aannemer niet kwalijk nemen dat hij een schadevergoeding eist. De werken werden pas op het laatste moment afgeblazen en in deze branche is het onmogelijk voor een aannemer om er vlug een andere opdracht tussen te nemen. Dit wordt opnieuw een dure factuur te wijten aan wanbeleid.
Pascal De Corte
Bestuurder N-VA – ZAP
Persmededeling Stad Zottegem 9 mei:
Stadskernvernieuwing. Aannemer niet akkoord met verdaging van de werken
Begin februari besliste het stadsbestuur om de eerste fase van de stadskernvernieuwing (herinrichting Stationsstraat, Markt, Zavel en Hoogstraat) niet te laten aanvatten, zodat enerzijds de werken niet zouden onderbroken hoeven te worden voor het bouwverlof en anderzijds het uitdrukkelijk engagement van het stadsbestuur om eerst bijkomende parkings te realiseren zou kunnen worden nagekomen.
De complexiteit van het dossier - o.a. de adviezen en machtigingen die vanuit diverse instanties dienen verleend te worden, het ontbreken enerzijds van de definitieve stedenbouwkundige vergunning en anderzijds van groen licht van de Cel Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen - is daar de oorzaak van.
Daar komt nog de decretale verplichting bij om de werken te laten voorafgaan en opvolgen door een archeologisch team, wat heel wat tijd in beslag kan nemen.
Dit alles deed het stadsbestuur besluiten dat niet aan de voorwaarden voldaan is die werden gesteld door het College van Burgemeester en Schepenen om de werken te laten starten.
Het stadsbestuur herinnert aan de voorwaarden die werden gesteld om van start te gaan met de stadskernvernieuwingswerken :
- voor elke parkeerplaats die verdwijnt op de Markt, de Zavel, in de Stationsstraat en in de Hoogstraat wordt een nieuwe parkeerplaats gecreëerd.
- de werken in deze straten moeten op elkaar aansluiten zodat de hinder zo minimaal mogelijk wordt gehouden.
- de start van de werken wordt tijdig gecommuniceerd aan de bevolking.
Het stadsbestuur besliste toen, na grondige afwegingen en ruim overleg, de werken nog niet te laten aanvatten. Wanneer ze van start zullen gaan hangt af van het vervullen van de gestelde voorwaarden. Indien dit betekent dat dit niet meer kan in 2012, dan wordt dit hopelijk een prioritair project voor de nieuwe legislatuur. Het blijft alleszins de ambitie van het stadsbestuur om door de stadskernvernieuwing het Zottegemse winkelcentrum een nieuwe boost te geven en het winkelen, kuieren, genieten en vertoeven in een optimale omgeving te laten plaatsvinden.
De aannemer wil echter niet meegaan in de denkoefening van het stadsbestuur. Hij liet de stad weten dat de verdaging van deze werken voor hem niet past en hij wenst de gunning en zijn werkopdracht stop te zetten. Voor de volgens hem geleden schade vordert hij een bedrag van 250.000 €.
De stad betreurt de houding van de aannemer ten zeerste en heeft een raadsman aangesteld om de zaak verder te onderzoeken en de belangen van de stad te behartigen.