Plan voor ondergrondse parking onder oud college

Op 9 augustus 2013

Een architect maakte nu een plan waarover het schepencollege een voorlopig advies gaf. Er moet nog veel water door de zee stromen voordat het zo ver is maar een ondergrondse parkeergarage is echter wel gewenst met het oog op de op til staande stadskernrenovatie.

'Het klopt inderdaad dat er een plan bestaat', bevestigt schepen van Patrimonium Peter Vansintjan (CD&V).

'Een privé-investeerder toont interesse om het complex aan te kopen. Er werden contacten gelegd met het bisdom en met het stadsbestuur. De plannen werden voorgesteld tijdens het schepencollege. Wat de architect op papier zette, kunnen we ondersteunen. Er is ook al overleg geweest met Monumenten en Landschappen. Het volume en de gevels moeten bewaard blijven. Het bestaande middenblok wordt heropgebouwd en er komen serviceflats en appartementen. Daarnaast is er ook plaats voor dienstverlening voor mensen die in de buurt wonen. Een publieke parking kan plaats bieden aan zowat honderd voertuigen.'

De volgende stap is nu dat de privé-investeerder effectief overgaat tot de aankoop van het complex en de plannen uitvoert. Het stadsbestuur wenst vurig dat dit het geval is.

Stadsparking

Oppositiepartij N-VA/ZAP reageert verheugd. 'Ongeacht wat men doet boven de grond, een betaalbaar cultuurgebouw zoals wij het wensen of de sociale- en assistentiewoningen zoals de meerderheid wil, is er bij ieder project de mogelijkheid om een of meer verdiepingen te gebruiken als stadsparking', verduidelijkt gemeenteraadslid Pascal De Corte (N-VA/ZAP).

Naast deze parking wil de partij ook de site van de oude brandweerkazerne in de Nijverheidstraat als definitieve parking behouden. 'Bovendien pleiten we voor een extra ondergrondse verdieping voor parkeerplaatsen onder het Sanitarycomplex', voegt De Corte daar aan toe. 'Met deze drie opportuniteiten kan de stad ruimte scheppen in de winkelstraten en meteen de mobiliteit verbeteren.'

'We werken in stilte verder', reageert Vansintjan. 'Door de brand tijdens een brandweeroefening is de afbraak van de oude brandweerkazerne vertraagd maar we leggen de tijdelijke parking zo snel mogelijk aan. Er is ook interesse voor die grond vanuit de privé en ook daar is een mogelijkheid tot ondergrondse parkeerplaats. Voor een extra verdieping onder Sanitary moeten we afwachten of dat wel echt nodig is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is