Onderhoud trage wegen in Zottegem laat te wensen over

Op 10 maart 2015, over deze onderwerpen: Toerisme, Trage Wegen

N-VA-ZAP vraagt voor een beter onderhoud van de trage wegen in Zottegem. Bovendien moet de stad provinciale subsidies aanwenden om bewegwijzering te voorzien en een tragewegenkaart op te stellen, zeker nu de stad bezig is om een tragewegenplan op te stellen.

Volgens raadslid Ghislain Diependaele is het een goede zaak dat men eindelijk de trage wegen in kaart wil brengen: “Dit is een initiatief van de provincie waar de stad zijn medewerking aan geeft. Een eerste stap is nu gezet om dit gigantisch werk aan te pakken. Maar dan moeten we wel een tandje bijsteken, want de werkgroep over de trage wegen is al lang niet meer samengekomen.

Trage wegen zijn wegen die uitsluitend of grotendeels gebruikt worden door niet-gemotoriseerd verkeer. Het gaat meestal om buurt- en voetwegen. Ze hebben een grote recreatieve functie, maar kunnen ook natuurgebieden verbinden of  cultuurhistorische waarde hebben. Het opstellen van een tragewegenplan is de eerste stap om tot een tragewegenkaart te komen waaraan hopelijk een beleid kan opgehangen worden.

Maar vele trage wegen in Zottegem zijn momenteel niet meer of nauwelijks begaanbaar. “Om de staat van de trage wegen na te gaan zou er bijvoorbeeld samen gewerkt kunnen worden met
de wandelclubs in Zottegem of andere verenigingen.
“, stelt Diependaele. De lente is immers de ideale moment om te wandelen in de natuur in onze streek, maar de paden laten dat niet altijd toe. Dat is zeker problematisch voor mensen met kinderwagens of personen die moeilijker te been zijn, zoals senioren.

Trage wegen ontsluiten is niet alleen voor de Zottegemnaren maar ook voor toeristen een grote troef die we moeten uitspelen. Het stelt ons in staat om onze streek in de kijker te plaatsen via wandelroutes op trage wegen. Uiteraard moet dit kaderen in een breder toeristisch beleid. N-VA-ZAP is van mening dat toerisme in Zottegem nog altijd te weinig wordt uitgespeeld als troef: “In ons programma van 2012 legden we vooral de link tussen horeca en toerisme omdat we geloven dat toerisme de stad een grote boost kan geven. Denken we aan wandelkaarten van trage wegen met knooppunten die verband houden met onze horeca.”, besluit het raadslid.

N-VA-ZAP zal op de volgende gemeenteraad een aanvullend punt indienen om het gebrekkig onderhoud van de trage wegen aan te kaarten en te pleiten voor een toeristisch beleid rond de tragewegenkaart.

 

Auteur(s):

Ghislain Diependaele

Contactinfo:

Raadslid N-VA – ZAP Zottegem

diependaele.debrauwer [at] skynet.be  |   0473/756942

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is