N-VA – ZAP wil voorleesuurtjes in bibliotheek

Op 18 september 2015, over deze onderwerpen: Voorleesuurtjes bibliotheek

Naar aanleiding van de conclusies die onderzoeker en pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool Gent) maakt omtrent diverse studies over huiswerkbegeleiding bij kinderen, vraagt N-VA – ZAP bij monde van Rik Vandeputte om in de bibliotheek van Zottegem voorleesuurtjes te organiseren.

In de periode 2000 t.e.m. 2013 zijn heel wat studies gemaakt over het effect van huiswerkbegeleiding bij kinderen en jongeren.

Rik Vandeputte (N-VA-ZAP): “Toen ik eind mei 2015 de besluiten van Pedro De Bruyckere las, was ik eerst wel verbaasd over het feit dat huiswerkbegeleiding quasi niks bijbrengt aan de schoolresultaten van het kind.  De studies zijn gemaakt bij 80.000 leerlingen uit kleuter-, lager en middelbaar onderwijs.  Op deze manier kon ook de evolutie gevolgd worden van kleuter tot adolescent.”

 

Voorlezen is de sleutel tot betere schoolresultaten

Ouders doen hun best om hun kind te begeleiden wanneer het voor sommige vakken wat moeilijker gaat.  Helpen bij exacte vakken zoals rekenen en op latere leeftijd wiskunde, chemie en fysica beïnvloedt de studieresultaten nauwelijks … en in sommige gevallen was het effect zelfs negatief.

De hulp bij taal- en kunstvakken leverde een iets groter voordeel op, maar nog altijd verwaarloosbaar.

Dhr. De Bruyckere concludeert dat er een hele grote positieve invloed op de schoolresultaten is wanneer de ouders, grootouders, oppas, etc. op jonge leeftijd starten met het
voorlezen van verhalen.  Hierdoor is er niet alleen een voorsprong in taalontwikkeling, maar heeft dit ook een heel gunstige invloed op de andere vakken.”,
stelt Rik Vandeputte.

Eind november organiseren heel wat bibliotheken een voorleesweek.  Ook de bibliotheek van Zottegem heeft daar de afgelopen jaren aan meegewerkt.

We weten dat de informatie over het effect van voorlezen (bvb. via Kind & Gezin) om diverse redenen niet altijd opgevolgd wordt door de ouders. Via onze vertegenwoordiging binnen de bibliotheekraad gaat N-VA – ZAP dan ook vragen om de voorleesweek van eind november uit te breiden over het ganse jaar.  Deze voorleesuurtjes voor verschillende leeftijden kunnen bvb. op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Dit hoeft zeker geen extra last voor het bibliotheekpersoneel met zich mee te brengen. De scholen die de opleiding voor het kleuteronderwijs garanderen, vragen niks liever om extra stageplaatsen te kunnen bezetten.  En naar analogie van wat in het lager onderwijs ook van langs om meer gangbaar is, zullen er genoeg vrijwilligers of ouders zijn die met plezier zich zullen inzetten voor deze voorleesuurtjes.  Dit zou zowel op korte als op lange termijn voor velen een win-win-win-situatie worden.”, besluit Rik Vandeputte.

 

Auteur(s):

Rik Vandeputte

Contactinfo:

OCMW-raadslid N-VA – ZAP Zottegem

rik.vandeputte [at] n-va.be   |   0498/56 58 91

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is