N-VA – ZAP waarschuwt voor slapend sportbeleid

Op 15 september 2014

N-VA – ZAP maakt zich ernstige zorgen over het gevoerde sportbeleid van de huidige meerderheid: “Het valt te betreuren dat bijna twee jaar na de verkiezingen, het  masterplan van de Bevegemse Vijvers nog steeds op zich laat wachten,” vindt gemeenteraadslid Brecht Cassiman. “Ondertussen groeit het ongenoegen bij verschillende sportverenigingen, en laat het onderhoud van de bestaande accommodaties vaak te wensen over. Voeg daarbij een gebrek aan communicatie en enkele blunders van formaat, en je komt tot een sportbeleid dat dringend moet wakker geschud worden.

N-VA – ZAP heeft er alle begrip voor dat in tijden van besparingen, elke investering gewikt en gewogen moet worden. De reeds geplande investeringen mogen de stad echter niet blind maken voor de werkpunten, waarvan er helaas voorbeelden in overtal zijn, en die nochtans vaak niet veel geld kosten.

 

Gebrek aan communicatie

De communicatie van het stadsbestuur is sowieso al geen hoogvlieger te noemen, maar de lijn trekt zich blijkbaar ook door naar het gevoerde sportbeleid: Het gegoochel met deadlines in de verbouwingswerken van de sporthal van Erwetegem, wekte begrijpelijk ergernis op bij onder meer volleybalclub Mezo. Eind augustus trok Mezo aan de alarmbel, toen daarenboven bleek dat er geen  alternatieve locaties meer konden gevonden worden om ter beschikking te stellen van de volleybalclub, en de hulp van de sportdienst in deze ver te zoeken was.

 

Prijsbeleid drankenaankoop

Een heel aantal sportclubs die gebruik maken van de stedelijke accomodaties, vinden het – terecht – onaanvaardbaar dat zij niet de keuze hebben waar zij hun drankenvoorraad mogen bestellen. Daarbij gelden er dan ook nog eens uitzonderingsregels die bepaalde verenigingen wel krijgen, tegenover andere die beperkt worden tot enkel het Roman gamma. Het is zoeken naar enige vorm van rechtlijnigheid.

Brecht Cassiman: “Wij stellen dan ook voor om bij aanbesteden van het nieuwe leverancierscontract voor stedelijke accomodaties, een principe te hanteren waarbij de regels voor elke gebruiker duidelijk en gelijk zijn. N-VA – ZAP wil ook streven naar een opname van het laagste prijs – principe in het bestek: het kan niet dat er verenigingen zijn die een hogere prijs betalen bij de brouwerij, dan de marktprijzen die te vinden zijn op de particuliere markt of bij andere drankencentrales. Bovendien zien de verenigingen in kwestie mogelijke sponsorgelden van drankenhandels in de huidige situatie, door de neus geboord.”

 

Inlossen van beloftes

N-VA – ZAP stelt zich ook ernstige vragen bij het inlossen van beloftes door het stadsbestuur. En dat gaat van aanslepende dossiers tot monumentale blunders: Vorig jaar werden, ondanks de aanhoudende droogte, de pas ingezaaide sportterreinen van de Bevegemse Vijvers, niet besproeid. Dit ondanks een tot in de nok gevuld waterreservoir aan het zwembad, dat kosteloos kon aangewend worden. “Toen luidde het bij de schepen van sport dat hiervoor een speciale vergunning moest aangevraagd worden, wat al snel enkele maanden in beslag zou nemen. De belofte dat deze formaliteit tegen de volgende zomer zou geregeld zijn, bleek alleszins een doekje voor het bloeden: ook deze zomer was de vergunning er niet, en is de staat van de terreinen meer dan bedenkelijk te noemen na de droge periode in juli,” meent Cassiman. 

N-VA – ZAP stelt ook vast dat het voornemen van schepen Roman om de uitbreiding van de Finse piste verder te onderzoeken, voorlopig enkel in windstilte uitmondt.

 

Opknapwerk

Vele stedelijke sportaccommodaties hebben dringend een opknapbeurt nodig. N-VA – ZAP wil dat het stadsbestuur zo snel mogelijk een prioriteitenlijst opstelt. “De stad kan veel van deze werken in eigen beheer laten uitvoeren. Nu hebben we de indruk dat er te veel wordt geteerd op het initiatief en de financiële middelen van de verenigingen. Zij dienen vaak noodgedwongen op eigen kost opknapwerken uit te voeren aan de accommodatie, die ze nota bene van de stad huren,”  besluit Cassiman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is