N-VA – ZAP vraagt gemeenteraadscommissie stadskernrenovatie

Op 14 mei 2013

N-VA – ZAP is vragende partij voor de oprichting van een gemeenteraadscommissie die verantwoordelijk wordt voor de uittekening en opvolging van de stadskernrenovatie. Dat voorstel lanceerde ze tijdens een debat over de stadskernrenovatie naar aanleiding van een aanvullend punt hierover van Open VLD. Alle partijen zijn het er al lang over eens dat het centrum van onze stad dringend nood heeft aan een opwaardering.

Matthias Diependaele (fractieleider N-VA – ZAP): “Het verwonderde ons dat de meerderheid tijdens de bespreking van de beleidsnota geen enkele verduidelijking kon geven wanneer de verschillende fases van de stadskernrenovatie zouden starten. Nochtans had men dit zelf als prioriteit aangegeven. Het lijkt ons nuttig dat we dit met de gehele gemeenteraad van dichtbij kunnen opvolgen. Daar zijn we immers voor verkozen.”

Een aantrekkelijke stadskern is één van de belangrijkste schakels voor een aangename stad. Concreet vraagt dit een gezond evenwicht tussen enerzijds een aangename winkelomgeving met bankjes, terrasjes en wat groen en voldoende satellietparkings rond het centrum en anderzijds voldoende parkeerplaatsen voor kort parkeren in het centrum. Bovendien kunnen we met een kernversterking een dam opwerpen tegen leegstand en verloedering van het Zottegemse centrum.

Diependaele: “In de beleidsnota wordt uitdrukkelijk de mogelijkheid gegeven om gemeeteraadscommissies op te richten voor belangrijke onderwerpen. Maar men komt niet verder dan het voorstel om een commissie op te richten voor het zoeken naar een pleisterplaats voor de zigeuners. Ons lijkt de stadskernrenovatie veel belangrijker. Ik kan me niet voorstellen dat de meerderheid er anders over denkt.”

De stadskernrenovatie is een oud politiek zeer. De vorige meerderheid is er nooit in geslaagd om het masterplan van de centrumrenovatie van de grond te krijgen. De stad moest wel al 180 000 euro ophoesten voor een dading met de aannemer omdat er al een aanbesteding was uitgeschreven zonder dat men de nodige vergunningen had. In de nieuwe beleidsnota werd de renovatie opnieuw als prioriteit opgenomen.

Breed gedragen

Om tot een gedegen aanpak te komen is het volgens N-VA – ZAP van belang dat er van meet af aan overleg plaatsvindt over de partijgrenzen heen. “Daarom zijn we voorstander om een gemeenteraadscommissie op te richten die het dossier op de voet volgt. Een breed gedragen oplossing heeft immmers het meeste kans op slagen.”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is