U bent hier
N-VA – ZAP Zottegem wil stadskanker en cultuurzaal aanpakken, 15 maart
N-VA – ZAP wil 2 al lang aanslepende Zottegemse dossiers door 1 oplossing van de baan ruimen. De Spa – CD&V meerderheid slaagde er tot nog toe niet in om een cultuurcentrum te bouwen of om een oplossing te vinden voor de gebouwen van het college op de hoek van de Kasteelstraat en Neerhofstraat. N-VA – ZAP werkt al maanden aan een degelijk uitgewerkt en gedragen voorstel voor beide dossiers. Wij willen ons hiermee uitdrukkelijk constructief opstellen om de beste oplossing voor Zottegem te vinden.
Matthias Diependaele (Vlaams Volksvertegenwoordiger N-VA): “Zonder de hulp van een gemeentelijke administratie of riant budget voor studieopdrachten zijn we er in geslaagd om een degelijk voorstel te doen rond beide dossiers.”
Cultuurtempel
Zottegem heeft nood aan een goed uitgerust cultureel centrum. In die cultuurzaal moeten de kleinere Zottegemse verenigingen terecht kunnen. Maar er moet ook mogelijkheid zijn om al wat grotere culturele evenementen te organiseren. Het dossier voor de huidige cultuurtempel waarmee de Spa – CD&V coalitie wou uitpakken sleept al meer dan 6 jaar aan. Het dossier werd heel amateuristisch aangepakt waardoor er nog niets meer is dan een duur plan en de steun van de bevolking omsloeg in ergernis.
Pascal De Corte (N-VA – ZAP bestuurslid): “De huidige ‘tempel’ waarmee het stadsbestuur koketteert is niet alleen gigantisch duur, maar men wil ook nog eens op een locatie bouwen waar geen zinnig mens zou aan denken. Bouwtechnisch is de dag van vandaag natuurlijk veel mogelijk, maar daar hangt een fameus kostenplaatje aan vast. Daarenboven heeft ook het uitstel een impact op de kostprijs. Volgens de schepen van cultuur zou het nu reeds gaan over een niet-geïndexeerde kostprijs van 11 miljoen euro. De reële kostprijs zal dus nog een heel stuk hoger liggen. Dat zal voor lange tijd als een molensteen rond de nek hangen van de Zottegemse belastingbetaler.”
Uit contacten met verschillende culturele verenigingen uit Zottegem en de buurtbewoners blijkt overduidelijk dat het draagvlak voor die ‘cultuurtempel’ volledig ontbreekt. De meeste verenigingen van Zottegem willen wel een beter uitgeruste cultuurzaal, maar begrijpen niet waarom daar plaats zou moeten zijn voor 750 toeschouwers. Het gaat dan ook meer om een prestigeproject voor de Spa-CD&V coalitie dan om een beleid dat gericht is op de noden van de Zottegemnaren.
Pascal De Corte: “Daarenboven zijn er nog heel wat gaten in het voorstel van het stadsbestuur. Zo is er te weinig parking voorzien, maar in het voorstel van de stad worden de nog aan te leggen parkings aan het Sanitary-complex meegerekend. Het is natuurlijk duidelijk dat die veel te ver liggen en dat de buurtbewoners daarvoor het gelag zullen betalen.”
College-gebouw
Op de hoek van de Kasteelstraat en de Neerhofstraat staan al enkele jaren de gebouwen van het college te verkommeren. Het ‘Gesticht Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke’ werd gebouwd in 1883 in neogotische stijl en werd eerst gebruikt als psychiatrische instelling, maar de meeste mensen in Zottegem kennen het als college voor lager onderwijs. Het gebouwencomplex heeft een oppervlakte van 4230 m2.
Matthias Diependaele (Vlaams Volksvertegenwoordiger N-VA): “Het gebouw is heel centraal gelegen in de stad, maar dreigt een echte stadskanker te worden. Vandaar dat we graag met jullie een bezoek brachten om te laten zien dat er dringend een oplossing moet worden gevonden. Zottegem heeft al te veel gebouwen waar het stadsbestuur zich niets van aantrekt maar die niet alleen een verloederd beeld geven van de stad, maar ook veiligheidsproblemen geven. Denk maar aan de vroegere garage Schotte of de bedrijfsruimten van Van Poucke achter het station. Daar vallen geregeld brokstukken op het voetpad.”
De gebouwen zijn eigendom van het bisdom, maar staan al enkele maanden te koop. We hebben navraag gedaan naar de prijs en die valt behoorlijk goed mee. De kapel en de gevelopbouw zijn beschermd. In 2008 werd door het stadsbestuur een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan opgemaakt dat van het hele complex woonzone maakt. Maar net dat structuurplan maakt de verkoop van het gebouw zo moeilijk. De voorwaarden die worden opgelegd zorgen immers voor enorme kosten.
Het voorstel van N-VA – ZAP
N-VA – ZAP stelt voor om de cultuurzaal op het terrein van het college te bouwen. Dit idee werd nooit grondig onderzocht. De overgebleven ruimte kan worden ingevuld door privépartners voor appartementen, lofts en serviceflats. Die samenwerking met privépartners kan de kostprijs van het cultureel centrum voor de stad gevoelig doen dalen.
Pascal De Corte: “De cultuurzaal zou centraal kunnen worden ingeplant op het terrein. Voor een stad als Zottegem kan een zaal voor 400 mensen meer dan voldoende zijn. In de buitenste gebouwen kunnen woongelegenheden worden voorzien. Op de binnenkoer kan een gezellig terras worden voorzien voor de cafetaria van de cultuurzaal en verder met groen worden ingevuld. Eventueel kan er ook een speeltuin komen, waar de kinderen van het stadscentrum naartoe kunnen gaan. De kapel kan worden gebruikt als receptieruimte of andere kleinere activiteiten. Het kan een ideale plaats zijn om te verhuren voor jubilea of andere feestelijkheden.”
Het kan ook bekeken worden of de muziekschool niet in deze gebouwen kan worden gehuisvest. De SAVMWD (Stedelijke Academie Voor Muziek Woord en Dans) zit op dit moment erg krap. Ook dit is een belofte die het stadsbestuur al lang deed, maar waar niets wordt aan gedaan.
Het idee is volgens informele contacten die we hadden met een projectontwikkelaar zeker haalbaar. Het gemeentelijk structuurplan zou dan wel moeten worden aangepast, maar dat is volgens technici geen onoverkomelijk probleem en kan met een beetje politieke moed binnen het jaar worden afgerond.
Matthias Diependaele: “Door de samenwerking met privépartners kan de kostprijs voor het cultureel centrum gevoelig worden gedrukt. De kosten voor de aanleg van de gemeenschappelijke ruimtes zouden worden gedeeld. Een eerste schatting spreekt van een bedrag tussen de 5 en 7 miljoen euro. Zonder dat de Zottegemse culturele verenigingen aan omkadering zouden mogen inboeten.”
Op het terrein kan ook een ondergrondse parking worden voorzien. Die zou kunnen worden uitgebaat door een derde privépartner. Maar het is niet zeker of dit qua kostprijs haalbaar is. Mocht dat niet het geval zijn werken we nog aan een tweede project dat ook een oplossing moet bieden voor het parkeerprobleem in de binnenstad. Maar daar informeren we jullie later nog over. We wachten nog op technische bevestiging en een eerste kostprijsberekening.