U bent hier
N-VA – ZAP: “Wat gaan jullie nu eigenlijk met onze stad doen?”
Heel wat gemeenteraadsleden waren stomverbaasd toen ze de agenda zagen voor de Zottegemse gemeenteraad van maandag 18 maart. Als eerste punt staat daar het budget voor 2013 op. Het is al onverstandig om de begroting voor 2013 pas einde maart te bespreken. Het zou veel beter zijn om dat te doen op het einde van het vorige jaar. Maar door de verkiezingen valt dit nog te begrijpen. Wat niet te begrijpen valt is het feit dat er nog steeds geen bestuursakkoord is.
Matthias Diependaele (N-VA – ZAP fractieleider): “Deze meerderheid werkt al meer dan 5 maanden samen, maar is er nog niet in geslaagd om een bestuursakkoord op papier te zetten. In januari hadden we beloofd om de meerderheid wat tijd te geven. De inwoners van Zottegem vragen een grondige ommezwaai van het beleid en dat wordt best goed voorbereid. Maar nu duurt het toch wel belachelijk lang. Heeft men dan echt geen idee wat men met onze stad wil doen? Ondertussen lukt het blijkbaar wel om een begroting op te stellen. Dat is de wereld op z’n kop. De beleidsnota en financiële nota moeten gesteund zijn op het bestuursakkoord. Je zoekt toch eerst naar waar je op reis gaat, voor je een hotel boekt?”
Zottegem zal bijna de laatste gemeente zijn in Vlaanderen die nog steeds geen bestuursakkoord heeft. Zo’n bestuursakkoord moet de leidraad zijn van de meerderheid voor de komende legislatuur. Daarin bepaalt men wat de problemen of maatregelen zijn die men wil aanpakken en hoe men dat gaat doen. Elke overheid in dit land weet dat zonder zo’n leidraad het een bric-a-brac beleid wordt. Niemand weet dan precies wat men met het geld van de belastingbetalers wil doen. Men heeft gewoon geen visie. Ondertussen zien we wel dat elke schepen zijn of haar beleidsprioriteiten voorstelt aan de adviesraden. Elke schepen doet dus maar zijn ding, zonder dat iemand zicht heeft op het totale plaatje.
Diependaele: “Wat gaat deze meerderheid met onze stad en met onze belastingen doen? Dat zouden we nu wel eens heel graag willen weten. Deze meerderheid had ook inspraak beloofd. Dat zou dan betekenen dat er een debat gevoerd wordt in de gemeenteraad over het akkoord. Maar aangezien de schepenen hun prioriteiten al her en daar gaan verkondigen, moeten we daar niet meer op hopen. Nog veel erger is het feit dat men ook een publieke inspraakvergadering heeft belegd waar de inwoners hun zeg mogen komen doen. Maar wat is daar nog het nut van als de begroting al is opgesteld? Dat de oppositie buiten spel wordt gezet is één ding, maar dat je de inwoners een rad voor de ogen draait is onaanvaardbaar.
Elke aandachtige lezer van de begroting ziet trouwens dat die niet veel meer is dan copy paste van vorig jaar. Tot daar de beloofde verandering…
Wij maken ons in elk geval geen illusies meer: van de nieuwe bestuursstijl komt niets in huis. Jammer voor de gemiste kans.