Meerderheid wil PWA laten voortbestaan

Op 18 juni 2014

PWA is het plaatselijk werkgelegenheidsagentschap, een tewerkstellingsinitiatief voor werkzoekenden die maar moeilijk op de arbeidsmarkt terechtkunnen.

Gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA/ZAP) vond het niet kies dat hij in de gemeenteraad zou stemmen over een punt dat later op Vlaams niveau moet beslist worden. De resolutie werd voorgelegd door de SP.A en CD&V-meerderheid en is bedoeld om het PWA terug meer slagkracht te geven.

Momenteel zit het PWA in een uitdoofbeleid. 325 Zottegemse gezinnen maken op jaarbasis gebruik van PWA-cheques. De bevoegdheid verschuift nu van de federale overheid naar de gewesten en het zijn die gewesten die in de loop van het jaar moeten beslissen of het de PWA's blijft financieren.

'Het kan geen kwaad om de nieuwe Vlaamse regering een signaal te geven', menen schepen Peter Vansintjan (CD&V) en schepen en Vlaams parlementslid Kurt De Loor (SP.A).

'Als het PWA moet stoppen, dan verdwijnt de zinvolle bezigheid van 60 personen en niet iedereen is in staat een fulltime job op te nemen. Voor die groep van werkzoekenden die niet kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt, is het superbelangrijk dat het PWA blijft bestaan.'

Oppositieleider Matthias Diependaele kan zich vinden in het uitdoofbeleid dat momenteel bestaat maar niet in een versterking van het systeem in de toekomst.

 

Activering

'We moeten meer inzetten op de activering van die mensen op de arbeidsmarkt. Sinds de oprichting van het PWA zijn er de dienstencheques bijgekomen. Hierdoor verloor het PWA zijn aantrekkingskracht. We mogen niet alle systemen naast elkaar laten bestaan.'

 

Uitzondering

Van de oppositiepartijen stemde enkel Groen mee voor de resolutie voor behoud en versterking van het PWA. 'Het PWA werkt goed in Zottegem maar Zottegem is hiermee eerder een uitzondering dan de regel in vergelijking met andere PWA's in Vlaanderen', voegt Bart Lateur (Open VLD) er nog aan toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is