Klinkers na 4 maanden al kapot

Op 27 augustus 2015, over deze onderwerpen: Stadskernrenovatie

Wie door de Stationsstraat loopt of over de Zavel passeert, kan er niet naast kijken. Heel wat klinkers schilferen af, andere zijn gebarsten en nog andere zijn gewoon afgebroken. Wie over de klinkers stapt of fietst, voelt ze ook bewegen. Dat komt omdat de klinkers nog niet ingezand zijn waardoor ze nog los liggen. In april werden de werken al enkele weken stilgelegd omdat er zich een probleem stelde met de kwaliteit van de klinkers. Twaalf palletten werden toen teruggestuurd. Uit alle andere palletten werden stalen genomen om te kwaliteit te controleren. Burgemeester Jenne De Potter (CD&V) ontkende toen dat er een probleem waren met de kleiklinkers, die gebruikt worden bij de centrumrenovatie. "Na een analyse van de kleiklinkers is duidelijk dat de geleverde en al gelegde stenen op het Stationsplein en in de Stationsstraat voldoen aan alle voorwaarden", klonk het eind april nog.

 

Correcte informatie

Kwatongen beweren nu dat een groot deel van de Stationsstraat en de Zavel moet uitgebroken en opnieuw heraangelegd worden. "Een klein kind kan zien dat er meer aan de hand is dan het stadsbestuur wil toegeven", reageert Evert De Smet (N-VA/ZAP). "Toch blijft het stadsbestuur volharden in haar boosheid. Al van bij de aanvang van de werken hameren wij op een duidelijke en correcte informatie naar de inwoners en de handelaars toe, maar het enige wat gebeurde, is een wekelijkse update op de website van de gemeente. Dat is nooit langer dan twee zinnetjes. Veel wijzer worden we daar dus niet van. En door het getalm blijven de handelaars maar omzetverlies lijden", zegt De Smet.

 

Zand opkuisen

Volgens schepen van Openbare Werken Paul Lievens (CD&V) ligt de reden van de kapotte klinkers bij het zwaar verkeer dat nu al door de Stationsstraat rijdt. "De weg werd opengesteld om de handelaars ter wille te zijn, maar eigenlijk doet dat verkeer de bestrating geen goed. Morgen (vandaag, n.v.d.r.) wordt er voor de vierde keer zand op de klinkers gegooid. Maar zolang de handelaars dat zand blijven opkuisen, krijgen we de voegen tussen de stenen nooit dicht", reageert Lievens.

De schepen verzekert dat de aannemer alle kapotte klinkers nog gaat vervangen. "Nadat de werken voltooid zijn, wordt er een controle uitgevoerd. De werken worden echter niet opgeleverd voor alle slechte klinkers vervangen zijn", besluit Lievens.

Bron: Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen, Do. 27 Aug. 2015, Pagina 15

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is