De Loor haalt uit naar N-VA in open brief

Op 29 oktober 2012

Is hij een slecht verliezer of een overtuigd idealist? Feit is dat Herman De Loor, die op 1 januari zijn sjerp afstaat aan Jenne De Potter (CD&V) en kapt met de politiek, in een open brief nog eens afrekent met N-VA en zijn kiezers. Nadat die partij van kopman Matthias Diependaele op 14 oktober de grootste partij werd in Zottegem, waarschuwde De Loor al voor de ruk naar rechts. De N-VA werd overigens na 14 oktober toch buitenspel gezet door een nieuwe coalitie van sp.a en CD&V ondanks de overwinning.

Popster

In zijn open brief schildert De Loor N-VA-voorzitter Bart De Wever af als een popster die te pas en te onpas werd opgevoerd door de media. Hij vergelijkt hem ook met Filip De Winter van het Vlaams Belang." De Winter is een wolf, De Wever is een wolf in schaapsvacht. Het is duidelijk dat N-VA de extreemrechtste en nationalistische onderstroom van het Vlaams Belang heeft overgenomen, aangevuld met donkerblauwe stemmen uit rechtsliberale LDD-hoek." De Loor vraagt zich luidop af of de inwoners van Zottegem wel goed weten waarvoor ze hebben gestemd en vooraf goed hebben nagedacht." Die partij staat voor een beperking in tijd van de werkloosheidsuitkering. Ook de schoolverlaters moeten beseffen dat N-VA hun wachtuitkering wil afnemen", schrijft De Loor. De uittredend burgemeester vraagt zich luidop af waarom zoveel inwoners voor die partij hebben gestemd." Ze hebben zich op sleeptouw laten nemen door De Wever. Anders had de verkiezingsuitslag er heel anders uitgezien, want ik blijf erbij dat sp.a en CD&V erg goed werk geleverd heeft de voorbije legislaturen." Bij N-VA willen ze niet meer reageren op de steeds weerkerende aanvallen uit socialistische hoek. "Wie zijn hier de haatzaaiers?", vroeg Matthias Diependaele zich net voor de verkiezingen nog af, nadat al hun kandidaten een haatfolder in de bus vonden.

Hart gelucht

Coalitiepartner CD&V laat de woorden van De Loor voor wat ze zijn. "Waarschijnlijk heeft Herman De Loor zijn hart nog eens willen luchten", reageert voorzitter Chris Herremans. "Met Jenne De Potter als burgemeester wordt dit evenwel niet onze stijl van communiceren. Wij staan klaar met een nieuwe en jonge ploeg en willen het over een andere boeg gooien."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is