Dan toch geen loonsverhoging

Op 9 december 2014

OCMW-voorzitter Kurt De Loor lanceerde vorige maand het idee om de indexsprong niet toe te passen op het OCMW- en stadspersoneel in Zottegem. Toen bleek dat hij niet tegen de beslissing van de federale regering kon ingaan, opteerde hij voor een indexbonus in de vorm van maaltijd- of ecocheques. Maar twee keer deed coalitiepartner CD&V de deur even snel weer dicht. Oppositiepartijen Open Vld en N-VA/ZAP namen daar geen vrede mee en riepen een extra OCMW-raad samen in de hoop colalitiepartners sp.a en CD&V tegen elkaar uit te spelen.

 

Show

Volgens John De Clercq (sp.a) hadden de drie agendapunten, die gisteren behandeld werden, perfect toegevoegd kunnen worden aan de agenda van volgende week. “Maar nu ik zie dat de pers hier zo massaal aanwezig is, begrijp ik dat die extra zitting gewoon bedoeld is om een show op te voeren”, sneerde hij. Lieven Sonck (CD&V) had het dan weer over een mediastunt van de oppositie. “N-VA/ZAP pleit al maanden om het aantal zittingen te beperken, maar roept nu zelf de
raad samen om daar meteen aan toe te voegen dat ze hun zitpenningen van deze avond aan een goed doel willen schenken. Dat is pas populistisch. Als ik iets wil wegschenken aan een goed doel heb ik eerst geen extra zitpenningen nodig”, counterde Sonck.

Daarmee was de toon van de avond gezet. Maar volgens de oppositie was deze extra OCMW-raad echt wel nodig.

 

Trendsetter

De zittingen van september en november werden afgelast. En op de agenda van die laatste zitting stonden de punten die we door omstandigheden vanavond gaan behandelen. Bovendien staat volgende week het budget geprogrammeerd en daarvoor willen we rustig de tijd nemen”, reageerden Rik Vandeputte (N-VA/ZAP) en Dirk Minnaert (Open Vld).

Tenslotte kwam de OCMW-voorzitter zelf tussenbeide. “ Wij hoeven hier geen standpunt meer in te nemen, want deze discussie is van de baan. Er komt geen loonindexering voor het personeel
volgend jaar. Maar het is niet omdat we in de meerderheid van mening verschillen dat er onenigheid zou zijn in de coalitie. Toch blijf ik mijn voorstel logisch vinden. De indexering van de lonen was gepland in de begroting en kon perfect doorgevoerd worden. Ik wil de oppositie er ook nog op wijzen dat OCMW Zottegem al vaker trendsetter geweest is in Vlaanderen. Dat was zo met ons kinderrechtenplan, ons sociaal huis en onze groepsaankoop stookolie. Hier hadden we weer een statement kunnen maken”, besloot De Loor de discussie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is