8.000 klinkers aan vervanging toe

Op 6 juli 2016, over deze onderwerpen: Stadskernrenovatie

Het herstellen van de slecht uitgevoerde werken in het centrum van Zottegem zal minstens 60 werkdagen in beslag nemen. In totaal moeten ruim 8.000 kapotte klinkers vervangen worden. Meest ingrijpend wordt de aanleg van twee nieuwe cirkels in witte plaveistenen op het kruispunt Stationsstraat-Nieuwstraat en aan het kruispunt van de Markt met de Hoogstraat.

De heraanleg van het centrum kostte de stad Zottegem intussen al bijna 2 miljoen euro, maar piekfijn ligt het er vandaag allesbehalve bij. Na enkele maanden moeten maar liefst al 8.000 klinkers worden vervangen. De kans is groot dat dit aantal de komende maanden nog zal oplopen. Tot overmaat van ramp ging de aannemer zoals bekend ook nog eens failliet. Op een spoedig bijeengeroepen gemeenteraad, werd gisteravond het bestek voor de herstellingswerken goedgekeurd. Die worden geraamd op zo'n 254.000 euro. "Concreet gaan we vier slechte zones herstellen en komen er twee nieuwe cirkels in witte plaveistenen op het kruispunt Stationsstraat-Nieuwstraat en ter hoogte van het kruispunt Markt-Hoogstraat. "Het gaat om plaatsen waar er draaibewegingen van voertuigen zijn", lichtte schepen van Openbare Werken Peter Vansintjan (CD&V) toe. "We denken dat die witte stenen een stevigere ondergond zijn om die draaibewegingen te maken. Verder moet de volledige stadskern worden ingevoegd en ingezand, moeten banken worden afgewerkt, ledverlichting geplaatst, enzovoort. We raken gelukkig financieel rond met het nog niet uitgegeven voorziene bedrag en een groot deel van de waarborg. Al gaat het hier wel om een raming", beseft Vansintjan.

 

Patattenveld

De oppositie was het erover eens dat er herstellingen moeten gebeuren. "Onze grootste bezorgdheid is de schade die nog moet komen", merkte N-VA-raadslid Matthias Diependaele (N-VA) op. "Het doemscenario van de vorige stadskernrenovatie duikt op. De kans bestaat dat we binnen tien jaar op een 'patattenveld' rijden. Wie is hier verantwoordelijk?" Heidi Schuddinck (Groen) en Dirk Minnaert (Open Vld) riepen de meerderheid op om duidelijk te communiceren naar de inwoners en handelaars toe. "Verschillende handelaars hebben al de deuren moeten sluiten door een drastische verlaging van hun omzet", hekelde Minnaert. Hij verwees daarbij naar de frituur op de hoek van de Markt. "Zorg ervoor dat de hinder deze keer beperkt blijft." Ook Bart Lateur (Open Vld) zag het pessimistisch in. "Met deze herstellingen lossen we niet alle problemen op."

 

Kleine reserve

Vansintjan legde de verantwoordelijkheid deels bij het studiebureau en de architect die bepaalde keuzes heeft gemaakt die het stadsbestuur heeft gevolgd. "Er zat een goed idee achter waar wij als stadsbestuur volmondig zijn op ingegaan. Ik ontken niet dat we in de toekomst nog extra klinkers zullen moeten vervangen. We hebben nog een kleine reserve voor de uitvoering van die werken, 114.670 euro om precies te zijn. Het functionele moet nu primeren op het architecturale. De herstellingswerken zullen gefaseerd worden uitgevoerd, waardoor de hinder voor de handelaars beperkt zal blijven", maakte hij zich sterk. "

Al kan die bij het aanleggen van de cirkels wel oplopen tot enkele weken, afhankelijk van het feit of ook de fundering moet opgebroken worden."

 

Bron: Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen, Wo. 06 Jul. 2016, Pagina 47

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is