"Van ons mocht De Potter burgemeester worden"

Op 16 oktober 2012

Met 13 tot 28% in alle gemeenten en steden in onze regio waar N-VA op de kieslijsten stond, krijgen de partijleden vanBart De Weverflink wat voet aan de grond in de Vlaamse Ardennen. Maar met uitzondering van Maarkedal, waar N-VA aan het onderhandelen is, laten de traditionele partijen N-VA links liggen: in onder meer Oudenaarde en Ronse is dat het geval.

Buitenspel

Maar vooral in Zottegem vinden de kiezers en de kandidaten dat wraakroepend. "Iedereen schreeuwt hier al jaren om verandering", zegt lijsttrekker Matthias Diependaele. "De kiezer maakte van ons de grootste partij, maar zondagavond wilde niemand met ons praten. We moesten via via horen dat we buitenspel gezet werden. Dat zijn dan degenen die democratie hoog in hun vaandel dragen. Al onze telefoontjes en berichten naar CD&V bleven onbeantwoord. Nochtans mochtJenne De Potterook bij ons burgemeester worden. Dan konden we samen de vernieuwing brengen waar Zottegem om smeekte", briest Diependaele.De N-VA-kopman hekelt 'het gebrek aan respect en beleefdheid van zijn voormalige kartelpartner'. "Donderdag hebben we nog samengezeten. Ze beloofden ons op de hoogte te houden, ook als ze met iemand anders een akkoord sloten. Maar het bleef de hele avond akelig stil. Daardoor houden we een dubbel gevoel over aan deze verkiezingen. Enerzijds zijn we de grootste partij in de stad, wat onverhoopt is. Anderzijds waren we klaar om mee te besturen. Maar we worden door de postjespakkers van CD&V schaakmat gezet. Nochtans heeft Zottegem gestemd voor verandering, en wat krijgen de inwoners er voor in de plaats: juist hetzelfde."

Repliek

Diependaele belooft een stevige repliek te bieden aan de krappe meerderheid. "De nieuwe ploeg, of beter gezegd de oude ploeg, moet nu zes jaar lang aan crisismanagement doen, want de toekomst van de stad staat op het spel. Ze zullen zich geen afwezigen kunnen veroorloven op de gemeenteraad, want dan hebben ze geen meerderheid meer", besluit Diependaele strijdvaardig.Jenne De Potter vindt het jammer dat zijn partij nu de emmer met modder over zich krijgt. "We hebben op voorhand gesproken en ook zondag was er telefonisch contact met N-VA/ZAP. Maar ik had het gevoel dat ik in die coalitie geen burgemeester kon worden. Daarom kozen we om met sp.a samen te werken, zodat we zelf verandering kunnen brengen in onze stad. N-VA schreeuwt hier nu moord en brand, maar in Kortrijk zetten zij samen met anderen wel onze partij schaakmat", reageert de nieuwe burgemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is