Structurele oplossing Provinciebaan in zicht

Op 14 juli 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De N46 in Velzeke, beter bekend als de Provinciebaan, verkeert al jaren in belabberde staat. Vooral de zijstroken vol putten en steengruis zijn een doorn in het oog voor de buurtbewoners. Uit navraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele blijkt echter dat een structurele oplossing in zicht komt.

De N46 is de gewestweg tussen Oudenaarde en Erpe-Mere. In de Zottegemse deelgemeente Velzeke-Ruddershove is de baan bekend als de Provinciebaan. De weg vervult een belangrijke regionale functie wat betreft doorstroming en (economische) ontsluiting en krijgt zo behoorlijk wat verkeer te verwerken. Het wegdek zelf lijkt op sommige plaatsen meer op een lappendeken na de vele ad-hoc herstellingen. De onteigende zijstroken zijn dan weer bezaaid met steengruis en putten die blank komen te staan bij een stevige regenbui.

De zijstroken worden nu vooral als parkeerplaatsen gebruikt. De parkeerbewegingen hebben als effect dat de grind op het fietspad terechtkomt met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van de fietsers. Deze situatie is niet langer houdbaar”, weet Matthias Diependaele.  

Uit een parlementaire vraag van Diependaele blijkt echter dat een definitieve heraanleg in voorontwerpfase is. Dat betekent dat het Agentschap Wegen en Verkeer plannen aan het uittekenen is om degelijke fietspaden aan te leggen en het wegdek en de rioleringen te vernieuwen. Dat betekent meteen ook dat er een aantal partners rond tafel moeten zitten: de stad Zottegem, de gemeente Oosterzele, Farys en AWV.

De minister gaf aan dat AWV bereid is om dit dossier in toekomstige investeringsprogramma’s op te nemen. Dat is een duidelijk engagement van Vlaanderen om de Provinciebaan aan te pakken. Nu is het een kwestie om de andere partners over de streep te trekken. Daarom zal ik het dossier op de gemeenteraad van september aankaarten om de stad op het belang van dit dossier te duiden. Zo komen we hopelijk een stapje dichter bij een nieuwe en veilige Provinciebaan”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is