Zigeuners krijgen geen plekje meer aan Bevegemse Vijvers

Op 9 februari 2011

De socialistische burgemeester De Loor voert al jaren strijd om woonwagenbewoners een tijdelijke verblijfplaats aan te bieden in de Egmontstad. Maar deze doortrekkers zijn al even lang een doorn in het oog van veel buurtbewoners. En vorige zomer escaleerde de zaak toen Actiecomité Bevegem klacht indiende bij Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen.

"De openbare parking aan de Bevegemse Vijvers werd tot nog toe altijd minder dan 90 dagen per jaar gebruikt, zoals aangegeven in de omzendbrief van minister Bourgeois", weet De Loor. "Maar door de hetze van een aantal buurtbewoners en de klacht die ze bij de Vlaamse administratie indienden, werd er toch een stakingsbevel uitgevaardigd: er mochten geen zigeuners meer staan. Eén keer hebben we dat niet gerespecteerd en we kregen direct een boete van 5.000 euro aangesmeerd. Wij worden veroordeeld voor onze menselijkheid."

Om verdere discussies, procedureslagen en problemen te vermijden diende de stad een aanvraag in om een vaste pleisterplaats te krijgen. "Het was onze bedoeling om drie jaar een klein deel van de parking te gebruiken als onderkomen voor de zigeuners, in afwachting dat we een definitief doortrekkersterrein hebben. Tot mijn grote verbijstering kreeg ik vorige week te horen dat we geen vergunning krijgen. Voor mij is de maat dan ook vol: ik gooi de handdoek in de ring. Het is nu aan de bevoegde ministers om initiatief te nemen", aldus een zwaar ontgooochelde burgemeester.

Bij Actiecomité Bevegem kunnen ze maar net een vreugdekreet onderdrukken. "Dit is fantastisch nieuws", reageert Karel Van Gansbeke. "Wij hebben altijd gezegd dat deze locatie, vlakbij een woonwijk, wettelijk niet kon worden gebruikt als pleisterplaats. Dat was ook de grootste reden van ons verzet. Wij beseffen ook dat de zigeneurs onderdak moet krijgen, maar dan wel op een geschikte plaats."

N-VA geeft De Loor de schuld van de hele hetze: "In plaats van te praten en te luisteren naar de buurtbewoners, heeft de burgemeester altijd zijn wil doorgedreven, zelfs nadat hem een dwangsom werd opgelegd. Door nu de handdoek te gooien, geeft hij zijn fouten toe", stelt Matthias Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is