"We staan niet aan de zijlijn te roepen"

Op 6 oktober 2012

"Ik ben eigenlijk in de politiek gestapt in de plaats van mijn man Wilfried. Hij heeft ooit op de VU-lijst gestaan en had zich voorgenomen om zich na zijn pensioen weer politiek te engageren. Maar intussen is hij overleden", vertelt Thérèse (67). Samen met haar zoonTom Carnewal, die twaalf jaar geleden aan de wieg stond van De Zottegemse Alternatieve Ploeg (ZAP), zet ze het werk van haar man verder. Thérèse zetelde de voorbije zes jaar als OCMW-raadslid. "En dat heb ik heel graag gedaan, omdat daar met veel minder politieke show dan in de gemeenteraad aan concrete dossiers wordt gewerkt. Mijn engagement in de OCMW-raad ligt een beetje in het verlengde van wat ik jaren heb gedaan bij het opvanghuis Pandora."Marijn (61) werd gevraagd om in de politiek te stappen. "Ik heb er toch even moeten over nadenken, toen Herman De Croo bij mij kwam aankloppen. Maar ik heb zeker niet ingestemd om mijn statuut van Bekende Vlaming politiek te verzilveren. 't Is niet Balthazar Boma van FC De Kampioenen, maar Marijn de Brakelaar die bij de liberalen op de tiende plaats staat", zegt hij.

Protestlied

Het is ook de Marijn, die in de jaren 70 met zijn Bende van B(r)aekelandt protesteerde tegen de toenmalige plannen voor de aanleg van de ring rond Brakel. "De jongeren van Jeugdhuis Alfa hadden me gevraagd om hen te steunen in hun protest tegen het verdwijnen van hun lokaal in het oude station. Toen heb ik het protestlied tegen de ring geschreven. In Brakel was dat een wereldhit", herinnert Marijn zich.Het illustreert volgens Marijn waar hij voor staat. "Engagement en burgerzin. Daarover gaat het in de politiek. Ik krijg de kriebels van mensen die altijd maar aan de zijlijn blijven roepen, dat het allemaal niet goed is. De beste stuurlui staan altijd aan wal. Maar zo kom je ook niet vooruit. Soms hangt er over het wandelpad tussen mijn straat en het oude klooster van Zegelsem veel hoog gras, dat de wandelaars en fietsers er niet meer door kunnen. Weet je wat ik dan doe: ik haal mijn bosmaaier uit. Op tien minuten is dat pad weer vrijgemaakt. Het is ook makkelijk om te zeuren over zwerfvuil. Maar wie gooit dat daar? De burger, die zo graag met de vinger wijst naar de politiek, moet ook bewuster worden van zijn eigen verantwoordelijkheid", vindt Marijn.

Machtsverhoudingen

Hij maakt zich sterk, dat hij ook op politiek vlak de handen uit de mouwen zal steken. "Tenminste: als de kiezer dat wil. Word ik verkozen, dan zal ik ook zetelen en mee het beleid bepalen. Ik zeg wel degelijk mee bepalen, want ik wil als nieuwkomer geen mensen opzijduwen die al jaren ervaring en verdienste hebben. Er zijn er die in mij de nieuwe schepen van Cultuur zien. Maar met Stefaan Devleeschouwer hàdden we de voorbije jaren in Brakel al een goeie kracht op die stoel. We kunnen perfect samenwerken in een soort denktank", verzekert Marijn."Ook in Zottegem mogen we wat ambitieus zijn", pikt zus Thérèse in, waar ZAP scheep gaat met N-VA. "Mijn zoon Tom heeft twaalf jaar geleden zijn nek uitgestoken met de oprichting van ZAP en sindsdien is er in onze stad een flinke politieke debatcultuur ontstaan. Burgemeester De Loor heeft het daar vaak moeilijk mee. Er is in Zottegem zeker op het vlak van inspraak toch nog heel wat te doen. Nu we de krachten bundelen met N-VA, zie ik toch wel een kans om wat beweging te veroorzaken. Het zou wel eens kunnen, dat de machtsverhoudingen flink door elkaar worden geschud."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is