N-VA – ZAP wil OCMW cliënten laten aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Op 27 april 2016, over deze onderwerpen: OCMW Zottegem

Om budgettaire redenen bij zowel OCMW-cliënten als bij het OCMW zelf, vraagt N-VA – ZAP bij monde van Rik Vandeputte om iedereen door te sturen naar de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV).

Ieder mens heeft recht op basisgezondheidszorg. Om hierop aanspraak te kunnen maken is men in ons land verplicht om zich aan te sluiten bij een erkend ziekenfonds naar keuze. Indien men toch geen lid wenst te worden van een ziekenfonds, kan men zich aansluiten bij de ‘Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering’.

Rik Vandeputte (N-VA-ZAP): “Uiteraard staan wij als partij erg kritisch tegenover de verzuiling van deze sector. Bovendien kan men niet zomaar ziekenfondsen op nationaal vlak vergelijken. Ziekenfondsen hebben soms verschillende terugbetalingsvoorwaarden naargelang de regio.“

Het OCMW is verplicht steuntrekkers te helpen bij de aansluiting bij een ziekenfonds naar keuze. Deze verplichting geldt uiteraard enkel wanneer er rechten zijn op een ziekteverzekering, maar de cliënt nog niet is aangesloten. Een belangrijk principe is dat indien er zelf geen keuze voor een bepaald ziekenfonds gemaakt wordt, het OCMW iedereen in principe automatisch inschrijft bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

De Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeit (HZIV) vraagt geen betaling van een bijdrage voor een aanvullende ziekteverzekering. De aansluiting bij deze Hulpkas is dus kosteloos voor elke Belg en bijgevolg ook voor de OCMW’s die de kosten voor aansluiting bij een ziekteverzekering op zich nemen.   In het kader van de ondersteuning die in Zottegem geboden wordt aan iedereen die er recht op heeft en het nodig heeft, pleiten we er dan ook voor om bij de aansluiting bij een ziekenfonds te kiezen voor de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeit. Die is neutraal en het goedkoopst voor ons OCMW en dus ook voor de burgers die het OCMW financieren.”, gaat Vandeputte verder.

Naast de verplichte basisverzekering bestaat er tevens een aanvullende ziekteverzekering. Deze dekt echter geen noodzakelijke medische ingrepen, maar vergoedt eerder zaken zoals de deelname aan sportkampen, saunabezoeken, enzovoort. Die aanvullende ziekteverzekering wordt door de burger zelf betaald, of door het OCMW. De kostprijs varieert tussen 50 euro en 100 euro per persoon per jaar. Deze aanvullende ziekteverzekering is enkel verplicht als men bij een ziekenfonds aansluit.

Rik Vandeputte: “Iedereen kan zich echter ook aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dit is volledig kosteloos. De aanvullende ziekteverzekering moet dan niet worden betaald. Voor de meesten is dit een ideale oplossing. Op die manier hoeft het OCMW geen onnodige kosten te maken en zijn de mensen goed verzekerd in geval van ziekte.”

Maar Vandeputte wil nog een stap verder gaan.  Niet alleen de nieuwe steunzoekers moeten hierover geïnformeerd worden.  Hij wil ook dat het OCMW elke erkende OCMW-klant onder haar hoede, die reeds aangesloten is bij een ziekenfonds, op de hoogte brengt van de kostenvoordelen van een mutatie naar de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering en hen begeleidt bij een gewenste overstap.

Bovendien is de Hulpkas voor Ziekte en invaliditeitsverzekering neutraal en vrij van elke ideologische inmenging.  Bij ons in de buurt is er in het gemeentehuis van Sint-Lievens-Houtem (Marktplein 3) een permanentie voorzien.”, besluit Rik Vandeputte.

 

Info:

Rik Vandeputte     

OCMW-raadslid N-VA – ZAP Zottegem

rik.vandeputte [at] n-va.be   |   0498/56 58 91

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is