Niet duidelijk of kasseien uit kinderarbeid komen

Op 28 mei 2015, over deze onderwerpen: Overheidsopdrachten, Stadskernrenovatie

Het is onmogelijk te achterhalen of de kasseien die gebruikt worden voor de stadskernrenovatie in Zottegem afkomstig zijn uit kinderarbeid. Dat blijkt uit een vraag bij de aannemer van de werken.

Vorige week raakte een rapport bekend dat bij de productie van kasseien in India kinderen ingezet worden. De kasseien die aangelegd werden voor het stadhuis en rond het standbeeld van Egmont komen ook uit India. Zoiets is onaanvaardbaar en moet vermeden worden, vindt zowel burgemeester Jenne De Potter (CD&V) als gemeenteraadslid Matthias Diependaele (N-VA/ZAP). Of er kinderzweet aan de Zottegemse kasseien kleeft, is echter niet te achterhalen.

 

Diependaele vroeg zich af of het stadsbestuur van de problematiek op de hoogte was. 'Intussen blijkt dat Zottegem hier niets van af wist. En dan rijst de vraag wat er gedaan kan worden om dit te vermijden. We verwachten niet dat het stadsbestuur ter plaatse controles gaat uitvoeren, maar er moeten toch voldoende instrumenten bestaan om dit te voorkomen. Het stadsbestuur kan ook informatie opvragen bij verenigingen die zich bezighouden met kinderarbeid om op die manier te weten welke producten aangebrand zijn. In de aanbesteding zouden bepalingen tegen kinderarbeid kunnen opgenomen worden. In het Vlaams Parlement heeft minister Liesbeth Homans (N-VA) al te kennen gegeven de gemeenten in deze zaak te ondersteunen.'

 

Niet bestellen bij twijfel

Het stadsbestuur heeft intussen navraag gedaan bij de aannemer. 'Niemand weet precies uit elke groeven de stenen afkomstig zijn', zeggen burgemeester De Potter en landschapsarchitecte Liesbeth Creemers die het project van de stadskernrenovatie begeleidt. 'We hadden eerst gedacht aan Balegemse steen maar die is onbetaalbaar. Een bepaling in het bestek opnemen, is een mogelijkheid maar dan zijn we nog niet zeker. De groeves zouden een certificaat moeten krijgen. Elke overheid die met deze kasseien pleinen aanlegt, kent hetzelfde probleem. Dat geldt trouwens voor alle producten die uit India komen, zoals bijvoorbeeld onze kledij. Ook met hout is het niet te achterhalen van waar het precies komt. De FSC-labels zijn niet altijd een garantie. Kinderarbeid mag niet, maar we weten het niet voor elk product afzonderlijk. Als we twijfels hebben, dan worden de producten niet besteld', klinkt het.

 

 

Bron: Het Nieuwsblad/Vlaamse Ardennen - Gentse Rand, Do. 28 Mei 2015, Pagina 25

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is