De Potter volgt De Loor op

Op 15 oktober 2012

CD&V en sp.a hebben de handen in elkaar geslagen en N-VA/ZAP daarmee buitenspel gezet in Zottegem. Nochtans is de partij van lijsttrekker Matthias Diependaele met 24,9 procent van de stemmen nipt de grootste in de Egmontstad. "Zottegem kiest voor vernieuwing en daar zullen we ook voor instaan", stelt lijsttrekker Jenne De Potter van CD&V. Hij volgt Herman De Loor (sp.a) op als burgemeester.

De kiezer heeft de kaarten grondig door elkaar geschud in het rode bastion van Herman en Kurt De Loor. De socialisten lijden een nederlaag om u tegen te zeggen, maar worden door CD&V toch weer aan boord gehesen. Ze moeten daar wel een prijs voor betalen en het burgemeesterschap aan CD&V'er Jenne De Potter laten. "Dit hadden we niet zien aankomen", geeft Kurt De Loor grif toe. "Bij al onze huisbezoeken kregen we lovende kritieken over ons beleid. Daarom doet het pijn dat we drie zetels moeten inleveren. Maar omdat we aan boord blijven, kunnen we toch nog verder blijven werken aan de toekomst van onze stad. Ik had de ambitie om burgemeester te worden, maar zal al tevreden zijn als ik OCMW-voorzitter kan blijven." Jenne De Potter is met voorsprong de grootste stemmenkampioen.

Binnen zijn eigen partij haalt hij het ook van Paul Lievens, die eveneens de ambitie had om burgemeester te worden. Ook hij had deze uitslag niet verwacht. "Dat we er een zetel bijkrijgen, overtreft onze verwachtingen. Blijkbaar zien de inwoners toekomst in onze jonge ploeg. De Zottegemnaar heeft gekozen voor verandering en die zullen ze ook krijgen. In het verleden zijn er een paar zaken fout gelopen en dat willen we nu samen met sp.a bijsturen. Naast de burgemeester levert onze partij nog eens vier schepenen, zodat we kunnen wegen op het beleid. Onze coalitiepartner moet het stellen met drie mandaten." De Potter wil de burgemeester zijn van elke inwoner. "Niet alleen de mensen die op ons stemden, kunnen op ons rekenen, ook alle andere die niet voor ons kozen", belooft de 33-jarige De Potter.

N-VA belandt als grootste partij in de oppositie en dat smaakt heel zuur. "Schandalig. De kiezer vraagt inderdaad om vernieuwing en krijgt hetzelfde voorgeschoteld als de voorbije zes jaar. Ik vraag mij af of ze dat gaan slikken. Wij hebben zitten wachten op een telefoontje, want we waren klaar om mee te doen. Maar we worden hier volledig buitenspel gezet", baalt Matthias Diependaele. Open Vld heeft de schade kunnen beperken, maar verliest een zitje. Groen ten slotte blijft op één verkozene, LEEF! verdwijnt uit de gemeenteraad en Vlaams Belang/Vlott en LDD Plus speelden geen rol van betekenis in deze kiesstrijd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is